Mihai Polițeanu a anunțat că va propune Consiliului Local, în ședința de la finalul lunii iunie, contractarea unor împrumuturi dedicate investițiilor locale care nu sunt finanțate din fonduri europene
Aceste împrumuturi sunt necesare pentru demararea unor proiecte importante pentru oraș, în contextul în care primele investiții pe fonduri europene vor fi implementate abia spre sfârșitul anului.
Din cauza deficitului bugetar național, accesarea de fonduri de la bănci pentru investițiile municipale este momentan blocată la nivelul întregii țări, ceea ce înseamnă că aceste împrumuturi nu vor putea fi utilizate în 2025, dar pregătirea lor trebuie începută de pe acum.
Printre principalele proiecte propuse pentru finanțare se numără:
- 13 milioane de lei pentru modernizarea curții Grădiniței cu program prelungit de pe strada Poștei nr. 23 și transformarea unui imobil de pe strada Predeal nr. 28 într-o unitate de învățământ preșcolar.
- 29,5 milioane de lei pentru reparații capitale pe străzile Cantacuzino și Bobâlna.
- 69 de milioane de lei pentru achiziția unui grup de motoare termice în cogenerare de 40 MW pentru Termo Ploiești, proiect care este deja în faza de achiziție.
În plus, administrația locală așteaptă finalizarea documentației pentru două proiecte suplimentare: refacerea pieței de pe platoul Halelor Centrale și amenajarea unui parc în zona lizierii de vis-a-vis de Universitatea Petrol-Gaze.
Cofinanțarea proiectelor europene este un subiect separat și nu este supusă restricțiilor valabile pentru investițiile din fonduri proprii ale municipalităților. Oricum, estimăm valoarea cofinanțării proiectelor europene pe 2026 la circa 30 de milioane de euro pentru care vor fi necesare alte împrumuturi. Anul acesta bugetul pentru investiții este de doar 10 milioane de euro, foarte mic în raport cu nevoile Ploieștiului și comparativ cu alte municipii, însă infinit mai mare decât în 2024 când a fost de 0 (zero) lei. – a transmis Mihai Politeanu.