Mihai Iulian Dodu, eliberat din funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist în perioada 1945-1989 de către premierul Marcel Ciolacu, consideră că decizia este una de natură politică. El afirmă că „grabă” cu care s-a luat decizia „trădează anumite sentimente”. Dodu subliniază că în perioada următoare era planificată anularea a „măcar 1.500 de certificate de revoluţionari” prin reluarea discuției asupra situației orașelor cu rol determinant în Revoluția din 1989.

”Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic. Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluţionar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce priveşte rămânerea mea în funcţie”, a declarat, pentru PRESSHub, Mihai Dodu.

Întrebat dacă numirea unui nou șef al Secretariatului de Stat pentru Revoluționari ar putea determina oprirea dosarului de la Tribunalul Buzău, în care premierul Marcel Ciolacu contestă retragerea certificatului, Dodu a indicat că se așteaptă la „șicane” din partea Serviciului Juridic al SSR, menționând că aceștia „nu vor semna delegațiile de plecare la Buzău pentru juristul instituției”. „Se vor ivi complicații din interior, astfel încât să țină presa în necunoștință, dar, de fapt, să obțină câștigarea procesului în instanță pentru Marcel Ciolacu. Totodată, să se îmbunătățească imaginea situației”, a susținut el.

Dodu a menționat că a purtat o discuție cu premierul pe această temă: „În luna iunie, după ce comisia din cadrul instituției a decis să anuleze certificatul și să inițieze acțiunea în instanță, am fost contactat de premier, care mi-a comunicat că are dreptul deplin să dea în judecată instituția. Și atât.”

El consideră că ”graba” cu care a fost luată decizia demiterii sale ”trădează nişte sentimente. Clar că sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie”.

Dodu a explicat că instituţia urma să repună în discuţie situaţia oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989.

”Sunt mai multe oraşe, printre care Braşov, Craiova, Piatra Neamţ, Suceava, Arad ş.a.m.d., la care avem dovezi indubitabile de la Parchetul Militar că nu au existat victime până la fuga lui Ceauşescu. Asta înseamnă «rol determinant», să-ţi fi pus viaţa în pericol până la fuga dictatorului şi sistemul represiv să fi creat victime în oraşul X. Şi noi asta urma să facem. Vă daţi seama, măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate”, a arătat el.

Răspunzând la alte întrebări, a explicat că instituția pe care o conducea era obligată să examineze dosarul lui Marcel Ciolacu, în urma unei sesizări depuse cu șapte luni înainte.

”Eu, fiind într-o stare de incompatibilitate, nu am votat în comisie. Au votat colegii mei. 4 voturi pentru. Deci dovezile sunt clare pentru retragerea certificatului”, a arătat el.

Dodu a mai spus că nu a decis dacă va contesta sau nu decizia de demitere.

În iunie 2023, Dodu a fost desemnat să preia conducerea Secretariatului de Stat pentru Revoluționari de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *