Ministerul de Interne aduce în atenție modificări semnificative ale Codului Rutier, una dintre aceste ajustări fiind în legătură cu cetățenii români care au obținut un permis de conducere în străinătate. În cazul în care conversia directă a acestui permis într-un permis românesc nu este posibilă, șoferilor li se oferă acum posibilitatea de a se înscrie direct la examenul de conducere, evitând astfel necesitatea de a parcurge întregul program al școlii de șoferi.

”Începând de astăzi intră în vigoare propunerile MAI privind modificarea condițiilor de restituire a permisului de conducere reținut și a celor de dobândire a permisului de conducere românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state

În cadrul ședinței de Guvern desfășurate joi, 10 august, a fost aprobată Ordonanța nr. 29/2023, prin care se aduc ajustări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice. Această decizie a fost luată în urma recomandărilor făcute de către experții Ministerului Afacerilor Interne.

Prin urmare, indivizii care posedă permise de conducere emise de alte țări, însă care nu sunt eligibile pentru a fi înlocuite cu permisul român de conducere, vor avea posibilitatea să se înroleze în examenul destinat obținerii permisului românesc, fără a mai fi obligați să urmeze un program de instruire într-o școală de conducere, așa cum era prevăzut anterior în legislație.

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale”, se arată în comunicatul MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *