Meta Platforms a anunțat vineri eliminarea unei rețele de conturi false care viza vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova, susținând partidele proruse înaintea alegerilor din 20 octombrie. Compania a invocat încălcarea politicii sale privind conturile false, conform Reuters.
În același timp, autoritățile din Republica Moldova au blocat zeci de canale Telegram și chatbot-uri asociate unei campanii prin care alegătorilor li se promiteau bani pentru a vota „nu” la referendumul privind apartenența la Uniunea Europeană, programat să se desfășoare în paralel cu alegerile prezidențiale. Președinta proeuropeană Maia Sandu, care aspiră la un al doilea mandat, consideră referendumul ca fiind o piatră de temelie a politicilor sale.
Conform Meta, conturile false publicau critici la adresa Maiei Sandu, a politicienilor pro-europeni și a relațiilor strânse dintre Moldova și România, sprijinind în schimb partidele proruse. Operațiunea a vizat 12 conturi de știri fictive în limba rusă, care pretindeau a fi entități independente, activând pe mai multe platforme, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru și TikTok.
Meta a anunțat că a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi de Instagram pentru „comportament neautentic coordonat”. Aproximativ 4.200 de conturi urmăreau aceste pagini, iar în jur de 335.000 de conturi urmăreau conturile de Instagram implicate.
La Chișinău, Inspectoratul Național de Investigații a declarat că a blocat 15 canale Telegram și 95 de chatbot-uri care ofereau bani alegătorilor, afirmând că acestea „încălcau legile locale” privind finanțarea partidelor politice. Autoritățile au urmărit conturi adresate susținătorilor omului de afaceri fugar Ilan Șor, a cărui partid interzis și blocul electoral „Victoria” nu sunt recunoscute de Comisia Electorală Centrală.
Poliția a efectuat percheziții la locuințele liderilor legați de Ilan Șor, în cadrul unei anchete penale pentru fraudarea alegerilor. Autoritățile susțin că zeci de mii de alegători au fost plătiți prin conturi deschise la o bancă rusească pentru a influența votul. Ilan Șor, condamnat în absență la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariția a un miliard de dolari din băncile moldovenești, neagă acuzațiile de mită a alegătorilor. Maia Sandu acuză Moscova de încercarea de a răsturna guvernul, în timp ce Moscova acuză guvernul moldovean de alimentarea „rusofobiei”.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews