logo
RNTV Live

Mesajul lui Marcel Ciolacu pentru toți tinerii plecați în străinătate: „România rămâne țara noastră”

ciolacu-premier-1000×600
Andrei-Vlăduț Gușter

La inaugurarea Forumului Studenților Români de Pretutindeni, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că abordarea actuală este insuficientă pentru a încuraja simultan realizarea profesională și întemeierea unei familii. În acest context, el a afirmat că este esențial să găsim soluții pentru această situație.

Cu anterioritate, el a exprimat dorința de a vedea tinerii revenind în țară, evidențiind că „România rămâne țara noastră” și că plecarea copiilor de acasă provoacă suferință părinților.

Totodată, premierul a menționat intenția guvernului de a aduce modificări în domeniul cercetării, în scopul de a ușura accesul tinerilor în acest sector. Cu toate acestea, el a reluat ideea de a elimina, prin comasare, anumite instituții pe care le-a considerat lipsite de rost, numărul acestora fiind estimat la aproximativ 40.

În ceea ce privește migrația tinerilor din țară, liderul guvernului a subliniat în fața participanților la forum că „pentru un părinte, nu există durere mai mare decât atunci când copilul părăsește căminul și alege un drum, deoarece noi, politicienii, și fiecare părinte în parte, resimțim că poate nu am răspuns așteptărilor voastre.”

Din declarațiile premierului Ciolacu:

  • “(…) Reforma trebuie să aducă servicii mai bune. Reforma trebuie să aducă abordări mai bune. Sunt ferm convins că împreună, în cele 5 zile, veți face o listă completă a lucrurilor pe care le avem de făcut împreună. 
  • Îmi doresc ca tinerii din România, la fel ca și fiul meu, să rămâneți în România, cei care faceți studiile în străinătate să reveniți în România, cei care au ales să plece până acum să revină în România, pentru că indiferent unde trăim și unde mergem, România rămâne țara noastră. 
  • Nu cred că există pentru un părinte o mai mare durere decât când îi pleacă copilul de acasă și alege un drum, pentru că noi, politicienii, poate și fiecare părinte în parte considerăm că nu ne-am ridicat la nivelul așteptării dvs.
  • E normal, e normală abordarea în acest moment pe care o aveți întâi să vă împliniți profesional și pe urmă să vă întemeiați o familie. Este normal că abordarea noastră este insuficientă pentru a vă încuraja să faceți aceste două lucruri împreună. Nu există planuri separate în viață, ele trebuie să fie în paralel. Aceste două planuri nu se exclud unul pe celălalt. Trebuie să găsim soluțiile, astfel încât statul român să vă pună la dispoziții servicii ca planul profesional să fie în paralel cu planul de a vă întemeia o familie. (…)
  • (…) Zona de cercetare – acolo cu adevărat ne dorim să facem anumite modificări, astfel încât accesul vostru, al tinerilor, mai ales pe această zonă, să fie unul mult mai facil. Sunt două-trei organisme. Sunt și alte, mi se pare vreo 40, care nu au niciun rost, dar e altă discuție. Să vedem, poate le mai comasăm ca să intre în altă logică a statului român, a unui stat modern. Sunt ferm convins că cu Bogdan veți găsi accesul măcar pe proiectele de cercetare ale dumneavoastră. Și, atât timp cât sunteți studenți, să încercăm cât mai mult dintre ele să le implementăm, să le brevetați și așa mai departe.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor