Temperaturile din ultima perioadă pot fi mult mai periculoase în combinație cu poluarea din marile orașe.
Pentru tot acest interval de timp, Ministerul Mediului recomandă o serie de măsuri pentru eliminarea posibilelor probleme cauzate de poluare și căldură. Ochii, pielea și căile respiratorii sunt principalele părți ale corpului ce pot avea de suferit.
De valul de căldură nu a scăpat nici orașul Ploiești.
Iată mesajul postat în urmă cu câteva momente pe pagina de facebook a Ministerului Mediului.
În perioadele cu temperaturi ridicate, nivel crescut al radiațiilor solare (ultraviolete), viteză redusă a vantului (calm atmosferic) și umiditate scazută, concentrațiile anumitor poluanți atmosferici precum ozonul troposferic sau particulele în suspensie, pot fi ridicate, ducând la scăderea calității aerului.
Creşterea concentrației de ozon la nivelul solului poate provoca iritaţii la nivelul tractului respirator și al ochilor, iar particulele în suspensie pot provoca, de asemenea, inflamații la nivel pulmonar.
Deoarece, în mediul urban, principala cauză a emisiilor de particule în suspensie și de oxizi de azot o reprezintă traficul rutier este recomandabil ca, în aceste perioade, să se utilizeze cât mai mult cu putință mijloacele de transport public sau cele alternative.
În orașele cu trafic auto intens este de dorit să se aplice măsurile de menținere a curățeniei stradale, inclusiv prin spălarea carosabilului.