Se estimează că 80% dintre adulții în vârstă din SUA suferă de hipertensiune arterială și că majoritatea vor dezvolta această afecțiune la un moment dat în viață. Conform unui profesor american de Kinetologie, „Cu toții vom avea tensiune arterială mare dacă trăim suficient de mult, cel puțin în această țară.”

Hipertensiunea arterială poate duce la afecțiuni grave, precum insuficiența cardiacă, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. Un studiu recent a arătat că adăugarea unei cantități relativ mici de mișcare în rutina zilnică, aproximativ 3.000 de pași pe zi, poate reduce semnificativ tensiunea arterială la adulții în vârstă.

Profesoara Linda Pescatello, expertă în hipertensiune arterială și exerciții fizice la Universitatea din Connecticut, a descoperit că exercițiile fizice pot avea un impact semnificativ asupra scăderii tensiunii arteriale la adulții cu hipertensiune. Această scădere a tensiunii arteriale a fost observată atât la cei care luau medicamente antihipertensive, cât și la cei care nu le luau.

Studiul a implicat adulți în vârstă sedentari cu vârste cuprinse între 68 și 78 de ani, care au făcut în medie aproximativ 4.000 de pași pe zi înainte de începerea studiului. După ce au crescut numărul de pași zilnici la aproximativ 7.000, tensiunea arterială sistolică și diastolică a participanților a scăzut în medie cu șapte și, respectiv, patru puncte.

Cercetătorii au trimis participanților kit-uri cu pedometre, monitoare de tensiune arterială și jurnale pentru înregistrarea numărului de pași zilnici. Descoperirile sugerează că acest tip de intervenție simplă în stilul de viață poate avea efecte benefice comparabile cu medicamentele antihipertensive, inclusiv reduceri relative ale riscului de mortalitate și de boli cardiovasculare.

Mai mult, studiul a subliniat importanța volumului de activitate fizică în locul intensității, arătând că creșterea numărului de pași este mai importantă decât viteza de mers sau mersul în reprize continue.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *