Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a semnat împreună cu ministrul Minelor și Energiei din Serbia, Dubravka Dedovic Handanovic, un Memorandum de Înțelegere pentru construcția Interconectorului de Gaze între România și Serbia. Anunțul a fost făcut de oficialul român pe Facebook.

Conform memorandumului, proiectul va conecta sistemul de transport al gazelor naturale din Serbia, prin nodul tehnologic Mokrin, cu magistrala BRUA din România. ,,Interconectorul Arad-Mokrin va juca un rol esențial în securitatea energetică și în integrarea regională a piețelor de energie”, a declarat Burduja. Construcția este planificată să înceapă anul viitor și să fie finalizată până în 2028.

Ministrul Burduja a subliniat două beneficii majore pentru România:

  1. Creșterea competitivității pieței de gaze, ducând la prețuri mai mici pentru consumatori.
  2. Asigurarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare.

Burduja a menționat că în primul trimestru al acestui an, România a asigurat aproape 30% din producția de gaz a întregii Uniuni Europene. Proiectele majore precum Neptun Deep și Caragele sunt așteptate să dubleze producția de gaz românesc din 2027.

România își propune să devină un hub energetic în piața de gaze și un pilon de stabilitate pentru țările vecine. Transgaz continuă lucrările la magistrala BRUA și la Coridorul Vertical, oferind o alternativă la gazele rusești pentru întreaga regiune.

Acest memorandum marchează un pas important în cooperarea energetică regională, asigurând diversificarea surselor de energie și întărirea securității energetice pentru România și Serbia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews