Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) adresează o cerere urgentă către Guvern, Ministerul de Finanţe şi CNAS pentru a remedia problemele existente în ceea ce privește plățile restante către furnizorii din asistenţa medicală primară care au contracte cu casele de asigurări de sănătate. Conform unui comunicat transmis marţi către Agerpres, SNMF subliniază că în absența unor măsuri imediate, fiecare cabinet medical de familie se va vedea nevoit să acționeze în instanță pentru recuperarea datoriilor împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform legislației în vigoare.
Potrivit comunicatului SNMF, sumele restante datorate de către casele de asigurări reprezintă veniturile esențiale ale cabinetelelor, din care sunt acoperite salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate), impozitele datorate statului, plata utilităților, chirii, redevențe, ratele către bănci, consumabilele, și materialele de curățenie.
SNMF avertizează că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se confruntă pentru a patra lună consecutivă în acest an cu întârzieri la plata sau decontări parțiale, ceea ce determină dificultăți semnificative în funcționarea lor normală și generează „incertitudini în ceea ce privește respectarea prevederilor contractuale”. Organizația semnalează că, în luna noiembrie, doar aproximativ 60% dintre facturi au fost onorate, provocând dificultăți suplimentare în acoperirea cheltuielilor curente și a utilităților.
De asemenea, SNMF evidențiază necesitatea unui sistem informatic funcțional, fără întreruperi, care să nu afecteze activitatea profesioniștilor din sistem și să nu restricționeze accesul asiguraților la serviciile medicale. Conform SNMF, nefuncționarea sistemului informatic furnizat furnizorilor de servicii medicale de către CNAS duce la incapacitatea asiguraților de a-și dovedi calitatea de asigurat și de a beneficia de drepturile lor garantate prin lege.