Sursă foto: Banatul Azi

Senatoarea PNL Raluca Gabriela Ioan, senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu Țârgălaș și senatorul PSD Adrian Streinu Cercel au depus la Senat un proiect de lege ce permite medicilor de medicină generală care au absolvit după anul 2005 și care nu au promovat examenul de rezidențiat să fie încadrați în cabinetele de medicină școlară.

„Dezvoltarea medicinii şcolare, inclusiv prin dezvoltarea unui curriculum de pregătire specific, care să asigure asistenţa medicală şi sprijin pentru informarea şi educaţia pentru sănătate în şcoli este un punct important în ceea ce reprezintă punerea în aplicare a unui program coerent pentru acest sector”, precizează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Această propunere legislativă completează ordonanța Guvernului 18/209 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Proiectul de lege prevede introducerea unui alineat nou la articolul 22, după alin. 1 indice 2, ce prevede că „medicii de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 şi care nu au promovat examenul de rezidenţiat, pot fi încadraţi în cabinetele de medicină şcolară”.

„Medicina şcolară reprezintă un punct important în asigurarea asistenţei medicale şi a prevenirii îmbolnăvirii în rândul copiilor”, argumentează senatorii PNL şi senatorul PSD.

Aceștia mai afirmă că există un deficit de personal medical care să asigure asistență medicală în rețea de medicină școlară, fapt demonstrat și de statistici.

„La nivel naţional există 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, ddin care 484 în unităţi de învăţământ în masă şi 17 în unităţi de învăţământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi 2.082 de medici şi 4.320 de asistenţi medicali. Rezultă astfel un deficit de personal medical pentru asigurarea asistenţei medicale şi în reţeaua de medicină şcolară care poate fi asigurat prin cadrarea medicilor de medicină generală, absolvenţi ai facultăţilor de medicină după anul 2005 care nu au promovat examenul de rezidenţiat”, mai arată iniţiatorii în expunere de motive a proiectului de lege.

Astfel, „dezvoltarea medicinii şcolare, inclusiv prin dezvoltarea unui curriculum de pregătire specific, care să asigure asistenţa medicală şi sprijin pentru informarea şi educaţia pentru sănătate în şcoli este un punct important în ceea ce reprezintă punerea în aplicare a unui program coerent pentru acest sector.

De asemenea, este nevoie de sprijinirea autorităţilor locale pentru angajarea medicilor şi asistenţilor medicali dedicaţi medicinii şcolare, prin finanţare şi organizarea de cursrui de instruire, în parteneriat cu societatea profesională de profil”, conchid iniţiatorii.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prin for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *