Una dintre dificultățile cu care se confruntă pacienții din România care suferă de boli musculoscheletice este că, deși există terapii avansate disponibile, medicii pot prescrie aceste tratamente doar atunci când boala se află deja într-un stadiu avansat. Astfel, aceste medicamente nu mai pot preveni deteriorarea articulațiilor, din cauza lipsei de actualizare a protocoalelor medicale pentru a ține pasul cu progresele medicale actuale.
,,De-a lungul timpului, profesioniștii din reumatologie au scris Ministerului Sănătății, au scris Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu ocazia diverselor revizuiri de protocol și au atras atenția asupra diverselor probleme punctuale existente acolo. Din varii motive, aceste propuneri nu au fost implementate în variantele publicate de protocol”, a atras atenția prof. dr. Cătălin Codreanu, Președintele LRCR, reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatismale ,,Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Artritei, marcată de către Societatea Română de Reumatologie (SRR) și Liga Română contra Reumatismului (LRCR) în cadrul unui eveniment.
Nealinierea ghidurilor și recomandărilor de tratament cu cele europene în ceea ce privește momentul inițierii tratamentelor remisive biologice și sintetice ținitite, face ca românii să fie tratați mai târziu cu terapii de ultimă oră comparativ cu ceilalți europeni.
,,Să știți că există o circulație, transfrontalieră importantă. Sunt mulți pacienți, mai ales tineri activi, care pleacă în străinătate, care muncesc acolo și care încep terapiile acolo respectând aceste criterii europene. Când se întorc în țară, ei le continuă, pentru că legislația permite ca un tratament început în străinătate să fie continuat în România, ceea ce-i firesc, pentru că sunt contribuabili, sunt pacienți, sunt cetățeni într-o țară europeană.
Nu aș vrea să ajungem în situația în care să le sugerăm pacienților să meargă alături de noi, să spunem, în Bulgaria, să-și înceapă tratamentul și să revină la noi. Da, e caraghios, faptul că trebuie să o facă dacă au nevoie de unele medicamente, de exemplu, dacă au nevoie de tablete de metotrexat, nu le găsesc în țară, dar le găsesc la Ruse. Avem pacienți care se duc o dată la șase luni sau o dată la 12 luni și se aprovizionează pentru 1 an întreg, pentru ei și pentru cunoștințele lor cu un medicament care costă foarte puțin și care aparent nu există la noi, pentru că nu există interesul comercial de a-l aduce în în țară. Astfel de anomalii trebuiesc eliminate”, a declarat prof.dr. Cătălin Codreanu.
În momentul de față toți pacienții din România sunt tratați după protocoale vechi, depășite.
,,Eu am convingerea că autoritățile, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor asculta sfatul specialiștilor și vor fi de acord că aceste recomandări trebuiesc aliniate cu cele europene. Sunt lucruri care trebuie reparate și pot fi reparate.
Nu cerem nicio doctorie nouă cerem pur și simplu ca regulile să ajungă la un firesc al lor, astfel încât terapiile să își urmeze menirea și să fie aplicate atunci când trebuie. În unele situații, realmente, nu este vorba de o cheltuială suplimentară, este vorba doar de o așezare firească a recomandărilor. Noi ajungem să tratăm acești bolnavi după ce articulațiile lor s-au deformat”, a spus reumatologul, în opinia căruia se irosesc resurse pentru că medicii tratează prea târziu și prea puțin.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.