Featured Video Play Icon

„Masă sănătoasă”, programul care a inlocuit de la 1 ianuarie mai vechea „Masă Caldă” este oferita anumitor elevi mai degraba sub forma unui pachetel. Asta pentru ca preparatele sunt de cele mai multe ori inlocuite cu un sendvis, pe motiv ca in multe scoli nu exista cantina, zona in care s-ar putea prepara mancarea. Insa, potrivit legislatiei primariile pot sa incheie contract cu o societate comerciala care este autorizata si, care, cu participarea unui nutritionist ofera bucate care indeplinesc conditiile nutritionale stabilite. Un astfel de exemplu este si Liceul Tehnologic Agricol din Barcanesti. Aici elevii stiu inca de la inceputul saptamanii meniul pe care il vor servi, pentru urmatoarele cinci zile de studiu.

Este ora pranzului, la Liceul Agricol, din Barcanesti. Unitatea de invatamant beneficiaza de programul „Masă sănătoasă”, de care elevii se bucura din plin. Din fericire, aici copiii se bucura de preparate gatite dupa reteta unui nutritionist, si care ajung calde la ei, la o ora bine stabilita. Totul dupa ce, primaria din comuna a incheiat un contract cu o societate comerciala, care respecta toate normativele in vigoare.

In plus, conducerea liceului verifica saptamanal daca elevii sunt multumiti de preparatele pe care le servesc la scoala.

In judetul Prahova, Programul national „Masa sanatoasa” este implementat pentru putin peste 16.150 de prescolari sau elevi, din 43 de unitati de invatamant.

Iar unele scoli elevii primesc sendvis-uri, si nu preparate care sa se inscriu in categoria produselor tocmai sanatoase.

Primariile trebuie acum sa reevalueze contractele cu societatile comerciale si sa se asigure ca elevii primesc preparate care respecta intocmai conditiile nutritionale stabilite prin lege.

By Costin