logo
RNTV Live

Marșul “Împreună pentru Siguranța Femeilor” – ediția 2023 are loc astazi în mai multe zone din România!

Captură ecran (149)
Constantin Corina

Marșul “Împreună pentru siguranța femeilor!”, organizat de Rețeaua V.I.F., are anul acesta ediția 9. Forța noastră este perseverența– este sloganul din acest an 

Rândurile noastre se întăresc de la an la an! Facem un apel la autoritățile locale, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, să colaboreze cu autoritățile centrale și să finanțeze împreună servicii destinate victimelor violenței domestice și a violenței sexuale. Alăturați-vă nouă duminică, 22 octombrie, la ora 15:00, la marș. Siguranța fetelor și a femeilor de toate etniile și categoriile socio-economice este o prioritate! Autoritățile au datoria de a ne asigura dreptul la siguranță și integritate!- este mesajul transmis de pagina FeminismRomania de pe instagram.

Marșul va avea loc simultan în mai multe locații din România: București, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Cluj, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă.

Numărul cazurilor de violență de gen în România continuă să crească. Tot mai multe cazuri de violență domestică și sexuală sunt semnalate. Numărul intervențiilor a crescut, iar anul trecut, în timpul marșului nostru, s-au înregistrat 10 intervenții la fiecare oră.

Statisticile IGPR arată că au avut loc 90.174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12.972 de ordine de protecție provizorii în anul 2022. Cu siguranță, numărul acestora a crescut în acest an.

Ce se doreste conform datelor VIF:

  1. Siguranța victimelor violenței domestice.
  2. Crezarea, tratamentul cu atenție și respect al femeilor de etnie romă și a celor din toate categoriile socio-economice.
  3. Posibilitatea victimelor de violență domestică de a-și construi o viață după propriile dorințe.
  4. Respectarea, crederea și sprijinirea victimelor violenței sexuale și pedepsirea agresorilor sexuali în conformitate cu legea.
  5. Protecția adevărată a copiilor martori la violența domestică.
  6. Cooperarea inter și intra-instituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor de violență.
  7. Conștientizarea subraportării masive a cazurilor de hărțuire și violență sexuală și îndepărtarea obstacolelor și retraumatizărilor pe care le întâmpină victimele atunci când solicită ajutor sau fac plângeri. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate.

Ieșirea în stradă este cu scopul de a cere finanțarea programelor de prevenție și serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003.

Motive date de reteaua VIF

Școlile și universitățile trebuie să facă mai mult în prevenirea și combaterea abuzurilor, hărțuirii sexuale și bullying-ului. Locurile de muncă și spațiile publice sunt adesea nesigure pentru femei, unde actele de hărțuire sexuală și discriminare sunt frecvente, la fel ca și mușamalizarea acestor cazuri.

Zonele publice din centrele orașelor mici sau mari sunt periculoase, deoarece femeile rome sunt adesea victime ale violenței stradale, hărțuirii și umilirii, cu scopul de a le interzice accesul.

Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, care afectează tot mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.

Ce au solicitat:

  1. Crearea unui Program de Interes Național pentru promovarea egalității de șanse și prevenirea și combaterea violenței de gen.
  2. Finanțarea serviciilor pentru victimele violenței domestice conform Legii 217/2003.
  3. Extinderea subcontractării serviciilor în toată țara de către ONG-urile licențiate de către Consiliile locale acolo unde nu există posibilitatea de a crea servicii publice.
  4. Introducerea definiției consimțământului în Codul Penal, în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul, pentru a clarifica definițiile infracțiunilor sexuale.
  5. Programe pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale, inclusiv a violenței online.
  6. Finanțarea a cel puțin unui centru de suport pentru victimele violenței sexuale în fiecare județ, cu facilitatori pentru limba romani unde este necesar.
  7. Asigurarea funcționalității deplină a celor 10 centre pentru victimele violenței sexuale înființate în țară.
  8. Emiterea gratuită a certificatului medico-legal pentru victimele violenței domestice sau decontarea taxei IML.
  9. Programe specifice pentru agresori la nivel județean și obligația instanțelor de a-i implica în aceste programe.
  10. Implementarea de către M.A.I.  a sistemului de monitorizare a agresorilor prin brățări electronice la nivel național.
  11. Îmbunătățirea serviciilor oferite victimelor cu copii din adăposturi, prin includerea unor facilități de babysitting, dar și suport specializat pentru victimele cu copii cu dizabilități.
  12. Suplimentarea personalului din DAS-uri și DGASPC-uri și introducerea obligativității formării continue pentru personalul angajat în asistență socială, atât pe tematica violenței domestice, cât și în ce privește discriminarea, rasismul, homofobia etc.  
  13. Asigurarea terapiei individuale gratuite pentru victimă, la psihologul ales de ea, decontabilă la CNAS în baza trimiterii de la medicul de familie, nu doar cu trimitere de la psihiatru.
  14. Facilitarea accesului copiilor victime sau martori la violență la psihoterapie prin eliminarea obligației de a avea semnătura părintelui agresor pentru terapia infantilă.
  15. Stabilirea de protocoale pentru prevenția și gestionarea cazurilor de violență de gen în serviciile de sănătate primară, secundară și terțiară. Formare pentru personalul medical: medici, rezidenți/rezidente, asistente/asistenți, infirmiere/infirmieri, moașe etc.
  16. Introducerea în universități și în modulele de formare continuă de module de drepturile omului, anti-discriminare, anti-rasism, egalitate de șanse, violență de gen, violență domestică, violență sexuală.
  17. Introducerea în Universitățile de Medicină și Farmacie, școli post-liceale sanitare a modulelor despre violență obstetrică (prevenire, identificare, intervenție, colaborare inter-instituțională).
  18. Campanii naționale de educație sexuală specifice pentru a preveni abuzurile sexuale, violul, hărțuirea sexuală și alte forme de violență sexuală pentru tineri și adulți,  
  19. Obligativitatea existenței de programe anti-violență și anti-bullying în școli, cât și protocoale clare de intervenție în caz de violență sexuală.
  20. Asigurarea accesului femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, la cerere, în toate spitalele județene din țară, întrucât maternitatea obligatorie este o formă de violență.
  21. Ratificarea de către România a Convenției Organizației Internaționale a Muncii pentru eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii;
  22. Granturi de la bugetele Consiliilor Județene și Locale pentru proiecte de tineret, educație, formare și campanii de conștientizare pe tema violenței de gen.
  23. Granturi de la bugetele Consiliilor Județene și Locale pentru educație pentru egalitate de gen și prevenire violență în școli, în licee, la facultățile care pregătesc viitorii profesioniști, la cluburi de sport și în instituții prin evenimente, traininguri și campanii online, etc.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor