Sursă foto: Academia Română

„Dincolo de relația pe care poți sa o ai cu elevul sau cu studentul, întotdeauna mi-a plăcut să văd transmiterea științei ca pe un joc care să îi atragă, din care să învețe ceva și deasupra a tot, să se bucure”, a declarat Marius Andruh, profesor de chimie anorganică la Universitatea din București și vicepreședinte al Academiei Române.

Marius Andruh: „Nu putem să mai vedem relația elev profesor din interbelic sau sfârșitul secolului trecut, când pedepsele aplicate copiilor, sub sloganul sau justificarea că bătaia e ruptă din rai, ar îngrozi pe cei din ziua de astăzi.”

Profesorul Marius Andruh a vorbit despre pasiunea sa pentru chimie, care a început în copilărie cu ajutorul trusei „Micul chimist”. Această trusă i-a stimulat curiozitatea și dorința de a învăța mai mult despre chimie, deschizându-i ușa către o carieră în domeniul științific.

De-a lungul timpului, profesorul Andruh a dezvoltat o relație pozitivă cu elevii săi, inspirându-i și ghidându-i în învățarea chimiei. Rezultatele obținute de elevii săi la Olimpiada Internațională de Chimie au fost remarcabile, cu câștigarea de medalii, iar acești tineri talentați au continuat apoi să-și urmeze pasiunea pentru chimie și în învățământul superior.

Totuși, profesorul a adus în atenție o problemă alarmantă: există o scădere a interesului pentru studiul chimiei în rândul absolvenților de Facultate de Chimie. Acest lucru ar putea conduce la o lipsă de viitori profesori de chimie, ceea ce ar avea un impact negativ asupra sistemului de învățământ și a formării viitoare a elevilor.

Iată ce a ținut să sublinieze profesorul universitar:

  • Despre profesorii din echipa care pregătește elevii pentru Olimpiada Internațională de Chimie: „Sunt din categoria profesorilor jucăuși, sunt un model toți, pentru că îi privesc cu dragoste pe elevi, dar pe de altă parte și cu exigență, pentru că ei vor trebui să reprezinte țara și să-și găsească un drum care să fie consolidat.”
  • Despre elevii care câștigă medalii la Olimpiada Internațională: „Din păcate, mulți dintre ei, pe baza acestor rezultate, pleacă. Vă spun, din păcate, nu pentru ei, pentru ei este foarte bine și au dreptul să-și aleagă unde studiază. Este trist pentru învățământul nostru superior că îi pierde și poate nu ar fi pierduți definitiv dacă ei, după studii în străinătate, s-ar întoarce.”
  • „În câțiva ani noi nu o să mai avem profesori de chimie, pentru că nu prea sunt interesați cei care termină Facultatea de Chimie și sunt puțini, dacă termină vreo 20 seria de chimie și doar câțiva merg în învățământ. Meseria de profesor trebuie sprijinită și acordat ceea ce i se cuvine profesorului, respectul societății.” 
  • „Avem participant la Olimpiadă Internațională, cel puțin la două, care acum este profesor în învățământul nostru preuniversitar. Și-a făcut studiile în Anglia și masterat. Acum își termină doctoratul la Cluj, dar el a ales să fie profesor de liceu și este de admirat pentru că a simțit că acolo el este împlinit, alegându-și ca viitor pregătirea elevilor și asta este foarte important.”

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *