logo
RNTV Live

MARILE VACANȚE SAU DESPRE CUM GUSTĂ OMUL VARA MAI DIN PLIN – de Cristian Felea

Cristian Felea
News Republika

Este vară! Superb! Și acum ce facem, unde ne petrecem vacanța? La țară? Nu, nu este o idee bună! De ce? Dați-mi voie, argumentația o va oferi maestrul George Topârceanu (Vara la țară) și apoi vom mai vorbi! Căci, nu-i așa, vacanțele estivale sunt abia la început.

Viața la țară, tablou. Autor, Carmen Peter. Sursa: tablouri-de-vis.ro

Locuința mea de vară/ E la țară/ Acolo era să mor/ De urât și de-ntristare/ Beat de soare/ Și pârlit îngrozitor! (…)

Meargă pictorii la țară/ Ca să piară/ De căldură și de praf!/ Mie dați-mi străzi pavate/ Măturate,/ Dați-mi cinematograf!

Dați-mi, dați-mi strada-ngustă/ Unde gustă/ Omul viața mai din plin/ Cu trăsuri, femei cochete/ Și cu fete/ Încălțate cel puțin!

În niciun caz vacanță la țară – argumentele lui Topârceanu sunt imbatabile (sau poate că nu, rămâne de văzut, ne mai gândim)! Atunci, unde anume să petrecem vacanța, în țară, afară? Mai bine în țară. Conform HotNews, România speră ca în 2022 să convingă un milion și jumătate de turiști străini să ne viziteze țara, în speranța că aceștia vor cheltui în România măcar o jumătate de miliard de euro.

Cifrele sunt modeste, dacă ne comparăm, de exemplu, cu Bulgaria, care în anul 2021 a avut 7,2 milioane de turiști străini (din care 17,5% numai din România, cel mai mare procent, de altfel). Ungaria raportează circa 24 de milioane de turiști în 2021, iar Grecia a raportat peste 15 milioane de turiști străini în același an.

Planificând un număr atât de redus de turiști, țara noastră acceptă ideea că nu suntem turistic atractivi; de altminteri, în 2021 au fost conform statisticilor circa 800 de mii de turiști străini în România și doar 6 milioane de turiști români și-au făcut vacanța în țară, cei mai mulți pe litoral, evident. Cum se explică aceste cifre?

Sunt trei motive principale pentru care vacanțele în țară nu sunt mai deloc prețuite nici de români și nici de turiștii străini, și anume: (i) calitatea inferioară a infrastructurii de transport și de cazare față de țările din jur; (ii) prețurile ridicate ale serviciilor turistice și gama puțin diversificată a acestor servicii și (iii) România nu este o țară curată: sunt gunoaie peste tot, nu găsești toalete curate (de multe ori nu găsești deloc), apele sunt murdare și poluate, locurile de campare sunt lipsite de sisteme de management al deșeurilor, resturilor menajere și conținutului haznalelor auto.

Aceleași motive care temperează avântul străinilor să facă turism în țara Mioriței îi descurajează și pe români să facă turism intern, trebuie să o recunoaștem. Infrastructura, de exemplu: “Suntem conectați la rețeaua europeană de autostrăzi și asta este un avantaj pentru un investitor. Din Oradea până la Budapesta faci două ore și jumătate, până la Viena cinci ore, iar până în București – aceeași distanță până la Viena -, faci nouă sau zece ore” declara Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea pentru “Ziarul Financiar”. Orice alt comentariu mă tem că devine de prisos.

Vrei să vizitezi Delta Dunării, acest pământ miracol între fluviu și mare? Ghinion! Directorul executiv al societății “Navrom Delta”, Nicolae Chichi, a precizat, pentru “Agerpres”, că de luni, 27 iunie ac., niciun vas al societății nu va pleca în cursele obișnuite din Portul Tulcea spre localitățile din Deltă. Decizia executivului companiei a fost luată după ce Ministerul Transporturilor a rămas restant cu 4,63 de milioane de lei la plata subvenției pentru asigurarea transportului public de călători în Delta Dunării. (economica.net)

Comentând cu obidă această știre, jurnalistul Patrick André de Hillerin (Libertatea, Cațavencii) a scris pe Facebook:

“Vă deranjează ideea că 9.850 de oameni chiar au nevoie de subvenția asta ca să trăiască? Că nu se plimbă nimeni aiurea cu pasagerul, 4 ore jumate, de plăcere. Cu excepția turiștilor, dar ăia plătesc bilet întreg, nu-s subvenționați. În imensitatea asta de 3.000 de kilometri pătrați trăiesc 9.850 de oameni pentru care transportul pe apă e vital. Așa ajung la medic, așa ajung alimentele la ei. Căci mai toată hrana oamenilor din Deltă este și ea transportată, la preț subvenționat, de către Navrom. Bine, hai să lăsăm la liber, să nu subvenționăm nimic. O să coste 90 de lei biletul la pasager, sau poate 120, ca s-a scumpit motorina. Iar pâinea o să ajungă la Chilia Veche la de 3 ori prețul pe care-l dați voi.”

Într-un articol publicat recent de HotNews, problema gunoiului aruncat în natură ca motiv de descurajare a turismului a fost tratată pe larg. Pentru a evalua situația, reporterul HN a făcut o călătorie cu trenul de la Aeroportul Henry Coandă la Gara de Nord, așa cum face orice turist care aterizează la București pentru un city break, de exemplu, și a documentat foto și cu interviuri imaginile pe care le-a văzut prin geamurile vagonului.

Gunoaie pe marginea căii ferate, Otopeni. Sursa: hotnews.ro

Turiștii intervievați și-au dat politicos, dar ferm cu părerea. Henrik (Norvegia) a călătorit de mai multe ori în România în interes de afaceri:

“Gunoiul de pe stradă a fost foarte ciudat pentru mine prima dată când am venit în România/București. Încă este ciudat să-l văd și nu îmi face o impresie bună. Face ca ceea ce ar putea fi un oraș frumos să aibă o imagine proastă. Mai devreme astăzi, mă plimbam în centrul Bucureștiului, și era o grămadă de gunoi pe stradă, fix sub coșul de gunoi”, explică Henrik. El recunoaște că le-ar recomanda prietenilor să viziteze România, însă doar munții și nordul țării.

Merlijn (Țările de Jos), aflat pentru prima dată România, recunoaște că a auzit despre România la el acasă că este o țară săracă, comunistă și în curs de dezvoltare. Și el a avut o surpriză când a întâlnit gunoiul în centrul orașului, pe trotuare: “Strică atmosfera. În fiecare dimineață, când alerg, mă deranjează deșeurile pe care le lasă oamenii, cum a fost în această dimineață, în parcul Văcărești.”

Merlijn crede că acest gunoi vine din nepăsarea oamenilor și o lipsa unor politici de reciclare: “Cred că de vină sunt oamenii. Nu pare să le pese. O problemă este și faptul că România nu percepe o garanție pentru sticlele de plastic sau doze de aluminiu.” El s-ar mai întoarce în România pentru o viitoare vacanță, dar în Transilvania, nu în București. Și același lucru l-ar recomanda și prietenilor săi.

Janna (California, Statele Unite), căsătorită cu un român, a explicat că au decis să se mute împreună la Cluj. Cu toate că este “îndrăgostită” de România, admite că gunoiul pe care îl întâlnește peste tot o deranjează constant: “Am fost să vizitez Laguna Albastră (comuna Aghireșu, județul Cluj – n.red.) într-o zi de luni și am fost dezgustată de cantitatea de gunoaie rămase din weekend. Și în State există multe părți murdare, mai ales în orașele mari, dar locurile de camping și potecile nu sunt pline de gunoaie.”

Deci fără vacanță în țară? Să nu sărim la concluzii! În ciuda scumpirilor anunțate pentru sezonul de vară 2022, turiștii români își doresc să călătorească în țară. Conform sondajului “Travelminit.ro”, 48.3% dintre ei au rezervat deja o cazare pentru vara aceasta, în timp ce 51,7% preferă să mai aștepte și să vadă ofertele disponibile. Deși suntem deja în sezonul estival, există destule locuri de cazare disponibile în toată România, inclusiv pe litoral, cea mai căutată destinație a verii.

Potrivit sondajului menționat, atunci când vine vorba despre alegerea unei unități de cazare pentru concediu, turiștii țin cont de următorii factori: preț (votat de 79%), nivelul curățeniei (opțiune aleasă de 78%) și facilitățile camerei (pentru care au votat 53%). Printre criteriile care le influențează decizia de a alege un hotel sau o pensiune se mai numără și facilitățile hotelului, poziționarea, personalul, restaurantul și… locul de parcare.

În ceea ce privește dotările pe care turistul român dorește să le găsească în camera pe care a rezervat-o, balconul (79% din voturi), prosoapele (78% din voturi), aerul condiționat (77% din voturi) și produsele cosmetice hoteliere (62% din voturi) sunt în topul favoritelor. Aceste detalii fac diferența, fiind dotări în care hotelierii pot investi pentru a atrage mai mulți clienți, dar și pentru a-și face strategia de prețuri.

48% dintre cei chestionați au afirmat că nu lasă niciodată bacșiș în cameră pentru personalul de curățenie, în timp ce 40% dintre ei au spus că lasă în funcție de cât de mulțumiși au fost de servicii.

Din datele disponibile acum, la început de sezon, 42,2% dintre hotelieri au un grad de ocupare sub 30% pentru vară, 27,3% au ajuns la un grad de ocupare de 50%, 14,4% sunt la grad de ocupare de 80%, în timp ce 16% au sărit de 80% la gradul de ocupare, un procent ideal. (economica.net)

“Destinatiaanului.ro” a derulat un sondaj online pentru a desemna destinația internă a anului 2022. În finală au intrat Brașov, Iași și Târgoviște, orașele fiind alese în urma a 50.000 de voturi.   

Clasamentul final a fost: Marele trofeu “Destinația Anului în România” la categoria City Break a mers  către Iași, Brașov a câștigat titlul de “Destinația Anului 2022 în România – Premiul Juriului”. Târgoviște, cea de-a treia finalistă, a fost aleasă pentru trofeul “Destinația Anului 2022 în Muntenia, Oltenia si Dobrogea”.
Destinația anului 2022. Sursa: www.destinatiaanului.ro

Dacă 1,5 milioane de români se gândesc la destinații interne pentru vacanța de vară, cei care au planuri pentru o vacanță în străinătate, în special în Europa (iar din Europa, în cei mai mulți preferă Grecia și Bulgaria), sunt de două ori și jumătate mai mulți. Destinațiile preferate sunt în fiecare an cam aceleași, adică la mare undeva: Bulgaria și Grecia fiind foarte accesibile atrag cei mai mulți turiști români, urmează apoi Turcia, Italia, Spania, Egiptul, Ciprul, Malta, sudul Franței, Tunisia și așa mai departe.

Conform “Eurostat”, în anul 2021 puterea de cumpărare a românilor a avansat, așa că îi depășim la acest moment pe bulgari, unguri, slovaci, letoni, croați, greci și estoni și le suflăm în ceafă maltezilor și portughezilor. Dacă stăm atât de bine la buzunar (chiar dacă avem inflație de 15% în 2022; dar inflația este înaltă peste tot în lume și în Europa), atunci e musai să o și arătăm, cheltuind. Cheltuielile de vacanță le-au făcut românilor o plăcere deosebite mereu, așa că nu ne vom da înapoi nici în 2022.

Dacă nu avem planul gata făcut pentru Bulgaria, Grecia sau Turcia, atunci ce ar trebui să alegem? Sondajul european pentru “European Best Destination”, după ce au votat o jumătate de milion de turiști din 182 de țări ale lumii, a stabilit că în 2022 cea mai căutată destinație din Europa trebuie să fie Liubliana, în Slovenia.

Liubliana – destinația preferată din Europa în 2022. Sursa: europeanbestdestinations.com

Pe următoarele două locuri sunt Marbella – Spania și Amiens – Franța; deci o companie selectă pentru capitala Sloveniei. Pe un onorant loc patru este și Plovdiv – Bulgaria, o destinație tot mai căutată și de români, iar Oradea ocupă locul șase, tocmai pentru că este conectată la infrastructura de transport central europeană și este accesibilă.

Din păcate, la fel ca în țară, și vacanța în străinătate poate fi pândită de neplăceri pentru turistul român – lucru de care trebuie să ținem seama, pentru că așteptările prea mari, în dezacord cu realitatea, pot transforma vacanța într-un vis urât.

Pentru turiștii români care au ales ruta auto către Grecia (adică majoritatea covârșitoare) așteptarea în vămile cu Bulgaria și apoi cu Grecia reprezintă piatra de încercare. Cozile de la Giurgiu – Ruse, unde bulgarii fac reparații la pod, sau în vama Kulata, dintre Bulgaria și Grecia sunt de coșmar. La Giurgiu autoturismele așteaptă 30 de minute în cel mai bun caz, iar la Kulata 5 – 6 km de cozi sunt regula.

Pentru cei care circulă cu avionul, pe de altă parte, lucrurile sunt și vor continua să fie la fel de complicate, pentru că – scrie “Adevarul.ro”, reluând comentariile din “Politico.eu” – nu este o perioadă fericită în transportul aerian european. Aeroporturile raportează cozi lungi de ore pentru a face check-in și a trece prin controlul pasagerilor, companiile aeriene anulează zboruri, controlorii de trafic aerian amenință cu greva.

De la Bruxelles la Varșovia, de la Amsterdam la Londra, există câteva cauze comune pentru furie și haos — industria călătoriilor a revenit mult mai repede decât se aștepta de la blocarea Covid, creând probleme uriașe pentru companiile care au concediat manipulanții de bagaje, vânzătorii de bilete și echipajul de cabină a avioanelor, și acum nu se poate angaja rapid personal.  

“Cu cât călătoriile revin la ritmul normal, cu atât trebuie procesați și verificați mai mulți pasageri. Toată lumea a subestimat ritmul de revenire”, a comentat un oficial al Comisiei Europene. Companiile aeriene sunt furioase că aeroporturile nu ți-au angajat personal din timp – în condițiile în care ele și-au finalizat calendarul de vară la sfârșitul lunii martie.

Șefii aeroporturilor se apără motivând că au nevoie de 16 săptămâni să obțină autorizația de securitate pentru lucrători, ceea ce face dificilă angajarea rapidă a forței de muncă. Ei insistă și că problemele au apărut în mare parte deoarece personalul plasat în șomaj tehnic sau concediat în timpul pandemiei a decis să nu se întoarcă într-o industrie care oferă salarii minime și condiții de muncă dure. În același timp, pe fondul creșterii inflației, angajații cer și măriri salariale.

Aglomerație pe aeroporturile europene. Sursa: panorama.ro

Călătorii devin tot mai stresați pe măsură ce vacanțele de vară îi aduc în aeroporturi în număr tot mai mare, politicienii își fac griji din pricina bugetelor ce ar putea scăpa de sub control, încercând să atenueze și furia populației. Lucrurile degenerează rapid în dispute în care fiecare aruncă vina asupra altcuiva.  

Deci, ce este de făcut? Rămânem acasă? Mergem totuși la țară, ca-n copilărie, cu bățul în mână pe malul râului? Urcăm munții și dormim la cort, ca-n studenție? Sau ne adunăm tot curajul, ne planificăm atent călătoriile, ne încheiem asigurări storno, de sănătate și RCA-uri valide și plecăm cu mașina prin Europa pe la granița de vest? Nu contează, orice ne va face să simțim atmosfera de vacanță, este bine venit.

Și dacă tot am deschis discuția, simt că merită să abordez puțin mai în detaliu și alte idei concrete de vacanță. Avem timp destul. Vara este la început!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor