Şase dintre cele mai mari companii de lactate din lume se pregătesc să divulge emisiile lor de metan, în cadrul unei noi alianţe globale anunţată la conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Aproximativ 30% din emisiile globale de metan provin de la efectivele de animale, incluzând surse precum bălegarul şi râgâitul vacilor, conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Cele şase companii membre ale Dairy Methane Action Alliance (Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz şi Nestle) vor începe să dezvăluie emisiile lor de metan de la mijlocul lui 2024 şi vor elabora planuri de acţiuni în domeniul metanului până la finele anului următor.

Metanul, un gaz cu efect de seră puternic, situat doar în spatele dioxidului de carbon în ceea ce privește contribuția globală la schimbările climatice, este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală, conform US Environmental Protection Agency.

Reducerea emisiilor de metan din sectorul lactatelor implică furnizarea de sprijin tehnic și financiar fermierilor din întreaga lume pentru a experimenta soluții posibile, cum ar fi aditivii alimentari, conform declarațiilor lui Chris Adamo, vicepreședinte pentru guvernanță și afaceri publice la Danone.

„Nu există o soluție magică. Trebuie să ne uităm la întregul spectru de opțiuni diferite pentru ferme din geografii diferite”, a subliniat Adamo.

Danone, grupul francez, și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de metan din lanțul de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.

Companiile din noua alianţă nu sunt obligate să-și angajeze reducerea emisiilor de metan printr-o cifră concretă, dar măsurarea și raportarea îmbunătățite sunt instrumente esențiale pentru ca ulterior să poată lua măsuri pentru reducerea emisiilor, a menționat Katie Anderson, director la Environmental Defense Fund.

Această inițiativă este parte a eforturilor globale de a aborda emisiile din sectorul alimentar, responsabil cu o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Liderii COP28 au promis să includă acțiuni privind emisiile din sectorul alimentar la summitul din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *