Preşedinţele PSD, premierul Marcel Ciolacu, anunţă, marţi, că a fost depus la Parlament un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale, act normativ care va prevede şi ”corectarea inechităţilor dintre pensionari, atât din perspectiva contributivităţii, cât şi a vârstei de pensionare”, potrivit News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că noul proiect de lege pentru modificarea pensiilor speciale, depus la Parlament, este o măsură necesară pentru ca România să nu piardă fonduri esențiale din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „România nu îşi poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR!”, a transmis Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, proiectul are ca obiectiv principal eliminarea inechităților dintre pensionari, prin alinierea atât a principiului contributivității, cât și a vârstei de pensionare. „65 de ani pentru toţi, inclusiv pentru cei «speciali»”, a subliniat premierul.

Inițiativa legislativă este susținută de liderii coaliției de guvernare – Crin Antonescu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian – și prevede o reformă profundă a sistemului pensiilor de serviciu. Începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și alte categorii de personal juridic se vor putea pensiona doar dacă au o vechime de minimum 25 de ani în funcție și au împlinit cel puțin 48 de ani. Vârsta de pensionare va crește treptat, urmând să ajungă la 65 de ani.

Proiectul include și o aliniere a pensiilor de serviciu prin introducerea unei rate de înlocuire unice de 65%, aplicabilă tuturor beneficiarilor. Astfel, cuantumul pensiei se va calcula pe baza mediei veniturilor brute din ultimele 48 de luni de activitate.

Candidatul coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu, a susținut ferm această reformă și a anunțat că ideea alinierii vârstei de pensionare la 65 de ani pentru magistrați a fost propusă chiar de el. „Sunt încrezător că preşedintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulţumiri din societatea românească”, a transmis Ciolacu.

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat pe Facebook că proiectul a fost depus oficial și a subliniat că obiectivul este și reducerea pensiilor speciale, nu doar uniformizarea regulilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

preload imagepreload image