Marc are nevoie de noi pentru a avea o viața normală! Pentru a învinge tulburările din spectrul autist, băietelul face zilnic ore în sir de terapie.
Marc este un baiețel de aproape doi ani și jumătate și locuiește în Capitală. Mama sa, Speranta, cu rădăcini în Ploiești, tatăl–Mihai cat și cei doi frați ai săi luptă pentru ca Marc să se desprindă din ghearele tulburărilor de care suferă și să se poată bucura de o viață normală, plină de jocuri și jucării, de povești cu zane si castele fermecate.
Din păcate. toată dulceața copilăriei este umbrită de diagnosticul cumplit, primit la începutul acestui an: tulburări din spectrul autist. Pentru a-l ajuta ca pe viitor să aibă o viată normală, băiețelul face în fiecare zi ore în sir de terapie. Acestea sunt gandite și efectuate de specialiști bine pregătiți. Acest lucru nu-l scutește, însă, de greutatea procedurilor.
„În cadrul tulburărilor de sindrom autist Marc are ca punct vulnerabil problemele de alimentație – practic pe Scala Portage el este ca un copil de cinci luni, față de cei cei 2,4 ani pe care îi are„, a explicat mama lui Marc.
Viata lui Marc a devenit una de coșmar de pe o zi pe alta.
:Totul a fost normal, frumos, până la 8 luni, când am fost internați în spital cu gastroenterita neinfectioasa unde diagnosticul final a fost de sindrom de colon iritabil.(…) La exact 3 zile de la externare Marc a început brusc să nu mai mănânce. Practic, în 3 zile a pierdut achizițiile pe parte de mâncare făcute în 2 luni și jumătate. Timp de șase săptămâni reușeam să-i dăm 10-15 g de mâncare la o masă care dura și 2 ore. Și în rest, doar era alăptat. A slăbit atunci aproape 3 kg, timp în care am încercat tot ce a fost posibil să îi oferim alternative de a mânca: biberon, diferite tacâmuri, farfurii, recipiente, cu mâna, bucățele, nimic nu a funcționat!
La un moment dat Mihai a venit cu ideea să încercăm să îi dăm și cu seringa auzind de la o cunoștință această metodă.
Am avut surpriza plăcută să constatăm că Marc acceptă seringa și practic, de la nouă luni și jumătate Marc mănâncă exclusiv pasat și cu seringa.
Evident că am încercat de sute de ori, zile în șir și mese consecutive să îi oferim mâncare și sub altă formă dar deocamdată, nu acceptă”, a povestit mama lui Marc.
Familia s-a mobilizat și a început lupta pentru salvarea lui. O luptă prea grea pentru un copil atat de mic.
„Acum, viața lui Marc înseamnă 3-4 ore/ zi de terapie acasă. Zilnic! Nu există zi în care să fim obosiți, bolnavi, aglomerați, fără chef, depășiti de situație.
La 2 ani și 4 luni Marc învață și face terapie prin joc cu: păpuși tip Waldorf, cuburi, forme sortatoare, pune în incastre toate categoriile de forme geometrice, face baby puzzle, prinde clești de rufe, pune în pusculiță bănuți, să înșire litere sau forme de insirat, sa litere magnetice, ștampile cu litere, tot felul de jocuri, etc.
Lucrăm pe dezvoltarea limbajului și comportament (să aibă răbdare, să stea într-un loc un anumit timp (3-4 minute la această vârstă), să asculte și să execute o comandă (este opozitionist).
De asemenea, exersam de 3-4 ori pe zi, în calupuri de 5-10 minute partea de terapie senzoriala, care este f importantă. Încă de 3-4 ori pe zi cate 5-10 minute partea de desensibilizare la nivelul gurii.
Logopedie facem deocamdată o data pe săptămână dar vom începe de 3-4 ori/săptămâna, până când începem sa lucrăm în centru, unde logopedia va fi inclusă în etapa de terapie comportamentală cel puțin deocamdată”, a mai adăugat Speranța.
Aceste terapii sunt sansa lui Marc ca în viitor să se bucure de o viață normală. Are o forma ușoară și are toate șansele de recuperate.
Numai că efortul financiar este imens și părinții vor fi puși în dificultate pentru că nu vor avea banii necesari. Cei care vor să-l ajute pe Marc, o pot face donand bani în contul mamei, Speranța Neda-RO85INGB0000999907185238.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.