Dintre cele peste 356.000 de cazuri de stop cardiac care au loc în Statele Unite în fiecare an, aproximativ 90% se termină în deces. Cu toate că există unele semne binecunoscute ale stopului cardiac subit, acesta apare adesea fără avertisment.
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Inimii Smidt din cadrul sistemului de sănătate Cedars-Sinai din California a descoperit că, atunci când există simptome de avertizare, acestea sunt diferite între bărbați și femei.
Stopul cardiac subit apare atunci când inima încetează brusc să mai bată și nu mai pompează sângele în tot corpul. Principala cauză a acestui fenomen este o aritmie sau o bătaie anormală a inimii, care apare atunci când impulsurile electrice care coordonează contracția inimii sunt întrerupte.
Un studiu recent publicat în revista Lancet Digital Health a analizat datele din două studii în curs de desfășurare desfășurate în California și Oregon și a descoperit că 50% dintre persoanele care au suferit un stop cardiac subit au avut cel puțin un simptom de avertizare cu 24 de ore înainte de eveniment.
Aceste simptome de avertizare includ dificultăți de respirație, dureri în piept, transpirație excesivă și comportament similar unei convulsii. De asemenea, cercetătorii au observat diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește simptomele de avertizare.
La femei, simptomul revelator predominant cu 24 de ore înainte de un stop cardiac subit a fost lipsa de aer, în timp ce la bărbați, durerea toracică a fost simptomul preeminent.
Este important de menționat că aceste simptome de avertizare pot fi înșelătoare, deoarece se pot suprapune cu simptomele altor afecțiuni. Cu toate acestea, acest studiu aduce în atenție importanța recunoașterii și înțelegerii diferențelor în simptomele de avertizare între sexe.
Doctorul Sumeet Chugh, unul dintre cercetătorii principali ai acestui studiu, subliniază că doar 10% dintre cei care suferă un stop cardiac subit supraviețuiesc acestui eveniment devastator în prezent. Cu toate acestea, identificarea timpurie a simptomelor și accesul rapid la asistență medicală pot îmbunătăți șansele de supraviețuire.
Pe viitor, cercetătorii intenționează să efectueze studii suplimentare pentru a dezvolta modele și predictori mai preciși pentru stopul cardiac subit și pentru a îmbunătăți metodele de prevenție și intervenție. Este esențial să se continue cercetarea în acest domeniu pentru a salva viețile celor afectați de această urgență medicală gravă.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.