Sursă foto: Spitalul Militar

O echipă de cercetători chinezi de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen a dezvoltat o terapie genică pentru tratarea simptomelor motorii ale bolii Parkinson.

Studiul s-a concentrat pe manipularea selectivă a circuitelor afectate de boală pentru a atenua simptomele. Terapia a fost testată cu succes la rozătoare și primate neumane, iar rezultatele au fost publicate în revista Cell la 2 noiembrie.

Bolile Parkinson sunt caracterizate prin pierderea neuronilor dopaminergici din mezencefal și afectează peste 6 milioane de persoane la nivel global. Tratamentul standard implică levodopa, dar are complicații motorii pe termen lung. Cercetătorii au abordat această problemă prin dezvoltarea unei terapii genice care să manipuleze circuitul afectat în mod selectiv.

Ei au identificat receptorii D1-MSNs ca fiind cheia, aceștia fiind implicați în controlul mișcărilor. Prin injectarea eficientă a unui virus adeno-asociat (AAV) retrograd în substanța neagră pars compacta, cercetătorii au marcat selectiv acești receptori și i-au manipulat cu succes prin introducerea de elemente de reglare a activității neuronale în AAV.

Folosind o nouă capsidă AAV numită AAV8R12 și un nou promotor cu activitate puternică pentru D1-MSNs, cercetătorii au dezvoltat o strategie eficientă pentru a activa specific D1-MSNs și a influența astfel calea directă mediată de aceștia. Testele pe modele de primate cu boala Parkinson au arătat îmbunătățiri semnificative în simptomele motorii, precum bradikinezia și tremorul, fără a prezenta complicațiile motorii asociate cu tratamentul cu levodopa.

Această terapie genică de manipulare a circuitelor oferă o abordare precisă, eficientă și stabilă pentru tratarea bolii Parkinson și deschide posibilități pentru strategii terapeutice viitoare pentru alte afecțiuni cerebrale bazate pe manipularea circuitelor specifice.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *