Un grup internațional de cercetători a dezvăluit procesul de acumulare a proteinelor toxice, asociate cu boala Alzheimer, conform unui comunicat emis de Institutul Tehnologic din Israel (Tehnion).

Studiul, coordonat de Technion și publicat în jurnalul științific Nature Communications, a fost realizat în colaborare cu o echipă de cercetători din Israel, Olanda și Scoția și s-a axat pe forma sporadică a bolii Alzheimer, cea mai obișnuită formă a acestei afecțiuni.

În contrast cu varianta familială mai rară a bolii Alzheimer, care este cauzată de mutații genetice și în care mecanismul de acumulare a proteinelor este legat de aceste mutații, cauza acumulării de proteine în forma sporadică a bolii Alzheimer nu era cunoscută până acum.

Noul studiu a identificat faptul că acumularea de proteine în forma sporadică a bolii Alzheimer este rezultatul unei perturbări a mecanismului de eliminare a proteinelor, cunoscut și sub denumirea de sistem ubiquitin-proteasom.

Folosind un model tridimensional de cultură de celule neuronale umane, cercetătorii au demonstrat că deteriorarea sistemului ubiquitin poate duce la acumularea de proteine toxice chiar și în țesutul sănătos, simulând astfel caracteristicile patologice tipice ale bolii Alzheimer.

Echipa de cercetare a dezvoltat ulterior o moleculă de ARN special adaptată pentru a reduce selectiv unul dintre componentele sistemului ubiquitin defectuos, ceea ce a condus la ameliorarea patologiei în cadrul modelului experimental.

Această descoperire sugerează că molecula de ARN, care vizează componenta identificată, ar putea servi drept prototip pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru forma sporadică a bolii Alzheimer.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *