logo
RNTV Live

Majoritatea românilor intenționează să petreacă sărbătorile de iarnă acasă

sursă foto realitatea.net
Tudor Teodora


Majoritatea românilor (64%) intenționează să petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, conform unei cercetări realizate de o companie de cercetare de piață, conform relatărilor Agerpres. Un procent de 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, în timp ce 11% preferă să sărbătorească acasă, alături de prieteni.

De asemenea, 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni, iar doar 7% intenționează să plece la munte, în țară.

Cu toate acestea, atunci când se pune problema preferințelor și dacă ar putea alege orice destinație, 37% dintre respondenți ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% acasă, iar 17% într-un oraș plin de viață, cu lumini festive.

Studiul realizat de iSense Solutions indică că sărbătorile de iarnă încep odată cu Moș Nicolae, iar 51% dintre români declară că își pregătesc ghetuțele pentru ca Moșul să le aducă daruri. La fel de mulți (51%) planifică să viziteze târgurile de Crăciun ca o experiență autentică de sărbători. În ceea ce privește tradițiile, atât cele moștenite din familie, cât și cele de ordin religios, peste jumătate dintre români afirmă că primesc colindătorii (58%), 30% merg la biserică, iar 22% țin Postul Crăciunului.

Referitor la activitățile și obiceiurile specifice sărbătorilor, 70% declară că vor găti produse tradiționale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul, iar 66% vor așeza cadourile sub brad. Dintre cei care intenționează să împodobească bradul, peste jumătate preferă unul artificial (58%), 23% optează pentru unul natural tăiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci, iar 3% unul din propria curte.

Tradițiile legate de colindat sunt mai puțin practicate, astfel că 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu plugușorul, iar 5% merg cu capra/ursul.

Printre mâncărurile tradiționale pregătite, meniul include sarmale în foi de viță sau varză (64%), celebra salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnați proaspeți sau afumați (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă (pentru a o servi împreună cu bucatele tradiționale – 30%), caltaboși (28%), tobă (26%) și turtă dulce (11%). Respondenții estimează că vor cheltui în medie 740 de lei pentru pregătirea acestor bucate.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor