Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a anunțat că tipărirea cupoanelor de pensie, incluzând majorarea de 13,8%, a început duminică dimineața. Banii rezultați din această majorare vor fi disponibili pentru pensionari începând cu luna ianuarie, conform unei postări publicate pe pagina oficială de Facebook a ministerului.

În conformitate cu proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2024, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie al anului viitor.

La data de 9 octombrie 2023, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate conform unei noi formule. Prin această reformă, punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024, iar începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi majorate în urma recalculării.

Conform noului document, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, excluzând perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică. În plus, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbați se va egaliza treptat până în 2035, atingând 65 de ani.

Noul sistem de pensii prevede și avantaje precum recunoașterea concediului pentru creșterea copilului ca perioadă contributivă pentru femei și reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni). Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, iar sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Conform noului act normativ, pensiile vor fi ajustate anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În plus, se introduce posibilitatea achiziționării de vechime prin intermediul unui contract voluntar de asigurare, cu o limită maximă de șase ani.

Legea reglementează mai multe categorii de pensii, inclusiv cele pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată și de urmași.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *