Sursă foto: Pew research Center

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat prin intermediul unui comunicat transmis AGERPRES că proiectul de act normativ pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România nu reglementează recunoașterea căsătoriilor sau a convențiilor civile între persoane de același sex în România și nici alte drepturi ce derivă din această recunoaștere.

Conform comunicatului, MAI a menționat că proiectul de act normativ permite persoanelor care nu au cetățenia română, dar sunt căsătorite cu un cetățean român de același sex pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, să solicite vize sau drepturi de ședere în România pentru a continua viața de familie alături de partenerul român. Aceste prevederi sunt în concordanță cu legislația Uniunii Europene privind libera circulație a persoanelor.

MAI a explicat că implementarea acestor prevederi în legislația națională este o obligație pentru România, conform hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 5 iunie 2018, în cazul C-673/16. Nerespectarea acestei obligații poate duce la declanșarea unei proceduri de infringement și la o eventuală condamnare a României de către instanța de contencios european, având implicații financiare semnificative pentru țară.

Proiectul de lege a fost realizat în conformitate cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din 5 iunie 2018, precum și cu decizia Curții Constituționale a României nr. 534/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Codul civil. Conform deciziei CCR, interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex din Codul civil este considerată constituțională, atâta timp cât nu încalcă dreptul la liberă circulație prevăzut în legislația Uniunii Europene, a adăugat MAI.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *