O amplă reţea internaţională care acţiona în Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă a fost destructurată cu ajutorul Poliţiei Române şi al Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării convingeau cetăţeni europeni, prin crearea unor site-uri şi reclame manipulatoare şi prin tehnici înşelătoare, să cumpere suplimente alimentare netestate sau chiar expirate, pentru anumite boli grave cum ar fi diabetul, cancerul şi psoriazisul, şi să renunţe la tratamentele prescrise de către medici. Presupuşii infractori erau organizaţi în aşa-zise „call-center”, în care activau peste 80 de persoane. Până acum, au fost făcute 28 de percheziţii şi au fost reţinuţi trei bărbaţi şi trei femei.
Operațiunea s-a desfășurat pe 15 aprilie și a fost coordonată de Poliția Română împreună cu specialiști Europol, în sprijinul ofițerilor Direcției Combaterea Criminalității Organizate din Republica Moldova. Gruparea era alcătuită din cetățeni moldoveni și străini și era implicată în înșelăciuni prin promovarea frauduloasă a unor suplimente alimentare.
„Victimele erau convinse să renunțe la tratamentele prescrise de medici și să le înlocuiască cu suplimente neaprobate și netestate, promovate prin tehnici de manipulare și persuasiune”, arată anchetatorii. Membrii rețelei contactau direct potențiali clienți prin „call-center”-uri unde activau peste 80 de persoane, care se prezentau fals drept medici sau specialiști farmaceutici.
Investigațiile lansate în vara anului 2024 au scos la iveală două direcții clare de acțiune. Prima: funcționarea unor call-center-uri din Chișinău prin care erau convinse victimele, prin metode bine structurate, să achiziționeze produse ineficiente sau chiar periculoase. A doua: transportul și livrarea produselor, unele expirate sau de proveniență incertă, prin firme de curierat locale. Acestea proveneau în special din regiunea Odesa (Ucraina).
O parte dintre operatorii implicați în acest mecanism se aflau pe teritoriul Federației Ruse, ceea ce arată clar existența unei structuri infracționale transfrontaliere. „Este vorba despre o rețea bine organizată, cu ramificații în mai multe state”, precizează Poliția Română.
Până acum, au fost efectuate 28 de percheziții, în urma cărora au fost reținuți trei bărbați și trei femei, cu vârste între 24 și 49 de ani. De asemenea, au fost ridicate echipamente informatice, telefoane, înscrisuri, contracte, acte de identitate, servere și alte materiale probatorii. S-au confiscat și sume de bani – 195.500 lei moldovenești, 15.109 dolari, 2.311 hrivne – dar și liste de comenzi, pachete și suplimente naturiste contrafăcute, ambalate pentru livrare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.