Un proiect de lege constituțională care vizează introducerea în Constituție a libertății femeilor de a recurge la întreruperea voită a sarcinii (IVG) urmează să fie trimis săptămâna aceasta Consiliului de Stat, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron pe rețelele de socializare duminică.

Acest proiect va fi prezentat în Consiliul de Miniștri până la sfârșitul anului, cu scopul de a face libertatea femeilor de a recurge la IVG ireversibilă până în 2024, conform declarației președintelui Republicii. Aceasta vine în urma îngrijorărilor create de anularea, acum un an și jumătate, a unei hotărâri care garanta dreptul la avort în Statele Unite.

Anne-Marie Le Pourhiet, o expertă în drept constituțional, a considerat că această măsură are o semnificație simbolică și reprezintă o adaptare a amendamentului senatorului Philippe Bas, care reflectă cuvânt cu cuvânt jurisprudența Consiliului Constituțional în Constituție.

Cu acest gest, solicitat intens de tabăra sa, Emmanuel Macron preia propunerea de lege inițială prezentată de deputata din Renaștere, Aurore Bergé. Aceasta a susținut cu tărie că până la sfârșitul mandatului, Constituția va fi modificată pentru a include dreptul la IVG, ca cetățeană și parlamentară.

Doar câteva săptămâni mai târziu, tabăra sa a votat în unanimitate în favoarea unui text asemănător celui prezentat de Mathilde Panot din partea La France Insoumise (LFI), ceea ce a dus la o largă acceptare în Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez.

Cu susținerea Palatului Bourbon, subiectul a ajuns apoi în Senat, unde, în ciuda așteptărilor, majoritatea și dreapta au votat pentru constituționalizarea avortului. Cu toate acestea, membrii Camerei superioare a Parlamentului francez au insistat ca în Legea fundamentală să fie inclusă numai „libertatea femeilor” de a recurge la avort, nu și „dreptul”.

Acest nou proiect constituțional adus în discuție de Macron se alătură altor dosare aflate pe masă, cum ar fi modificarea statutului Noii Caledonii și Corsicii și reforma instituțiilor. Urmează să se stabilească dacă fiecare dintre aceste subiecte va face obiectul unei convocări specifice a Parlamentului reunit în Congres la Versailles sau dacă Emmanuel Macron preferă să le soluționeze într-un singur demers.

Sursă: news.ro

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *