logo
RNTV Live

Macron intenționează să includă consimțământul în legislația franceză referitoare la viol

Macron-la-Munchen
Dudau Andreea Valentina

Președintele francez Emmanuel Macron declară că intenționează să integreze în legislația franceză conceptul de consimțământ în cazurile de viol. Această declarație a fost făcută într-o discuție filmată cu Asociația feministă ”Choisir la cause des femmes”!

“Voi înscrie aceasta în dreptul francez,” a răspuns președintele francez atunci când a fost întrebat despre acest lucru de către Violaine Lucas, președinta asociației fondată de Gisèle Halimi la 8 martie, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Femeii.

“Așteptăm cu nerăbdare să o integram în legislația franceză, astfel încât consimțământul să fie clar definit,” a adăugat el în această discuție difuzată pe Instagram, pe care AFP a confirmat că a văzut-o și a confirmat autenticitatea ei.

Palatul Élysée, întrebat despre această declarație, a refuzat să facă vreun comentariu.

În prezent, Articolul 222-23 al Codului Penal definește violul ca “orice act de penetrare sexuală, indiferent de natură, sau orice act buco-genital comis asupra altuia sau asupra persoanei autorului prin violență, constrângere, amenințare sau surpriză”.

Noțiunea de consimțământ, care a reapărut în anii 2010, odată cu mișcarea #metoo, nu este menționată în mod explicit, iar mai multe voci cer, de mai multe luni, revizuirea acestei definiții.

“Dacă se întâmplă, este o veste bună,” a declarat AFP Violaine Lucas.

“Acest lucru ne va permite să continuăm munca începută de Gisèle Halimi în 1979, în timpul procesului din Aix-en-Provence,” a adăugat ea, referindu-se la un proces emblematic care a contribuit la recunoașterea violului drept infracțiune penală prin lege.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor