Lupta cu statul roman a fost caștigată de un copil de opt ani căruia judecătorii i-au dat dreptate și astfel a caștigat în instanță dreptul de a fi inclus în Programul de Boli rare, după ce medicii l-au diagnosticat tardiv, boala putand fi tratată dacă era descoperită la timp. Astfel, s-a înregistrat o premieră la Curtea de Apel București.

Este vorba despre Fenilcetonurie, o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent în alimente. Această boală, cunoscută și sub numele de hiperfenilalaninemie, afectează un nou-născut din 16.000 și este responsabilă, în absența tratamentului adecvat, de apariția unei întârzieri mintale cu instalare progresivă (numită și oligofrenie fenilpiruvică).

Avocatul celui mic a demonstrat în instantă că medicii de la vremea respectivă nu au interpretat corect analizele de sânge obligatorii pentru depistarea Fenilcetonuriei. Acesta boala este tratabilă în condițiile în care se știe de prezența ei, numai că, în cazul copilului, medicii nu au știut să interpreteze corect analizele de sange, si starea mintală și generală a celui mic s-a degradat total.

Soluția prin care i s-a permis, cu ajutorul instanței, să fie inclus în Programul Național a venit și pe fondul faptului că deși alți medici specialiști confirmau diagnosticul, alții refuzau includerea lui în acest program.

Decizia Curții de Apel București este executorie, notează stiripeurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *