logo
RNTV Live

Luni începe examenul de Bacalaureat cu proba orală la Limba şi literatura română, având peste 134.000 de candidați înscriși

OIP
Constantin Corina

Sesiunea de Bacalaureat din iunie-iulie începe luni cu proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidați vor susține examenul

Potrivit Ministerului Educaţiei, sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie începe luni cu probele de evaluare a competenţelor.

„Potrivit datelor înregistrate şi furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, a precizat Ministerul Educaţiei, potrivit News.ro.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale, se realizează pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În caz de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Calendarul probelor este următorul:

  • 17-19 iunie: competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)
  • 19-20 iunie: competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B)
  • 19-21 iunie: competenţele digitale (proba D)
  • 25-27 iunie: competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C)

Calendarul complet poate fi accesat aici.

Rezultatele obţinute la probele de competenţe lingvistice şi digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă, conform grilelor naţionale sau europene, fără note sau calificative de tip admis/respins. Probele sunt monitorizate audio-video, iar accesul cu materiale interzise duce la eliminarea candidatului. Refuzul de a răspunde sau de a rezolva subiectele propuse la probele de competenţe se consideră neprezentare.

Probele scrise încep pe 1 iulie cu Limba şi literatura română, urmate de proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, proba la alegere pe 4 iulie şi proba la Limba şi literatura maternă pe 5 iulie. Primele rezultate se afişează pe 8 iulie, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor