logo
RNTV Live

Luna octombrie vine cu înființarea centrelor regionale de coordonare a RNC

1_3_251421_1691068960_04829_fav
Andrei-Vlăduț Gușter

Înființarea Registrului Național de Cancer (RNC) reprezintă o măsură prevăzută în Planul Național de Combatere a Cancerului, care constă într-un sistem informatic de înregistrare nominală a cazurilor noi de cancer diagnosticate la nivelul populației.

Cu toate că implementarea Planului se face cu întârziere, ministrul Sănătății a confirmat în primăvară că Registrul Național de Cancer poate începe să funcționeze în acest an. La scurt timp după ce Guvernul a aprobat un act normativ pentru înființarea Registrului, ministrul Sănătății a emis un alt act normativ care stabilește detaliile referitoare la fișa unică de raportare și setul minim de date ale pacienților diagnosticați cu cancer, care trebuie raportate în RNC.

Acest act normativ mai prevede și înființarea centrelor regionale de coordonare metodologică și implementare a Registrului în următoarele 30 de zile, conform bugetului pentru trimestrul IV al anului în curs.

Aceste măsuri sunt parte a unui ordin emis de ministrul Sănătății (nr. 3.211/2023) și au fost publicate în Monitorul Oficial pentru a implementa anumite prevederi din Hotărârea Guvernului nr. 663/2023 (care instituie Registrul Național de Cancer). Această inițiativă a fost recent prezentată de 360medical.ro.

Actul normativ urmărește aprobarea fișei unice de raportare a cazurilor de cancer, definirea setului minim de date care trebuie colectate pentru pacienții diagnosticați cu cancer și organizarea procesului de înregistrare nominală pe baze populaționale a informațiilor despre pacienții cu cancer, cu scopul de a dezvolta un sistem de informații în domeniul oncologiei asociat Registrului Național de Cancer (RNC).

Următorii pași pentru operaționalizarea RNC includ înființarea centrelor regionale de coordonare metodologică și implementare a Registrului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului și desemnarea coordonatorului pentru fiecare centru regional de coordonare metodologică și implementare a RNC în termen de 15 zile.

Conform ordinului, se vor înființa opt centre regionale de coordonare și implementare a RNC, fiecare corespunzând unei dintre cele opt regiuni de dezvoltare din România (București-Ilfov, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru).

Responsabilitatea coordonării metodologice și implementării RNC în șapte dintre cele opt regiuni va aparține Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), cu excepția regiunii Nord-Vest, unde centrul regional va fi Institutul Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Centrele regionale de coordonare metodologică și implementare a RNC vor avea rolul de a coordona și implementa activitățile de înregistrare pe baze populaționale a datelor despre pacienții cu cancer la nivelul regiunilor de dezvoltare.

Conform ordinului, fiecare centru regional va fi format dintr-un coordonator al centrului, un specialist în informatică, un manager de control al calității, registratori de cancer (un registrator la 1 milion de persoane în populația-țintă a regiunii) și personal administrativ.

Următorul pas prevede înființarea Comitetului Național de Coordonare pentru RNC, în cel mult 15 zile, care va fi format din 15 membri, incluzând reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai comisiei de oncologie a ministerului, ai comisiei de anatomie patologică, ai comisiei de genetică medicală, ai INSP și coordonatorii celor 8 centre regionale de coordonare a RNC.

Scopurile Registrului Național de Cancer includ colectarea și clasificarea informațiilor referitoare la toate tipurile de cancer, monitorizarea incidenței cancerului la nivel național, evaluarea și controlul impactului bolii și furnizarea unei baze pentru elaborarea politicilor de sănătate publică, așa cum a fost stabilit în hotărârea de guvern care a creat Registrul.

Administrarea Registrului Național de Cancer va fi responsabilitatea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin intermediul Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile (CNSBN) și al Centrului Național de Statistică în Sănătate Publică (CNSSP).

Furnizorii de servicii medicale de diagnostic și tratament vor fi obligați să raporteze datele referitoare la pacienții diagnosticați cu cancer, iar direcțiile de sănătate publică (DSP) la nivel județean trebuie să raporteze decesele pacienților cu cancer.

Totodată, unitățile medicale și instituțiile publice trebuie să desemneze o persoană responsabilă cu raportarea datelor în Registrul Național de Cancer. Pentru ca Registrul să devină funcțional, Ministerul Sănătății și INSP trebuie să dezvolte și să opereze aplicația informatică pentru înregistrarea datelor pacienților cu cancer.

Finanțarea necesară dezvoltării și gestionării acestei aplicații informatice va proveni din bugetul Ministerului Sănătății și din sumele alocate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Actul normativ care instituie Registrul Național de Cancer stabilește, de asemenea, sancțiuni pentru furnizorii de servicii medicale de diagnostic și tratament care nu completează fișa unică de raportare a cazurilor de cancer în termenele prevăzute. Aceste sancțiuni includ avertismente scrise, amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei și amenzi între 2.500 și 5.000 de lei, în funcție de repetarea faptelor și de perioada în care acestea au fost comise.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor