Locul unic din Prahova unde te poti caza chiar şi fără bani. Poarta către Dumnezeu!
Dacă eşti în căutarea unui loc parcă desprins din Rai, unde să-ţi găsesti liniştea şi să te poti uni cu Divinitatea, porneşte la drum. Locul unic din Prahova poate fi găsit foarte uşor.
Accesul se face din DN1/E60, DN1A Bucureşti-Ploieşti-Chiriţeşti (spre Cheia, Vălenii de Munte). Mergi apoi încă 6 Km pe drumul comunal până la Schiuleşti. De la marginea satului Schiuleşti mai sunt 3 km până la destinaţie, ultimii kilometri de drum nefiind asfaltaţi). De la punte veţi urca, pe jos, aproximativ 10 minute prin pădure şi ajungeţi la mănăstirea Crasna. Se află la 50 de kilometri de Ploieşti, pe raza comunei Izvoarele, în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munţilor Ursoaia.
Locul unic, atestare documentară
Prima atestare documentară este din secolul al XVIII-lea (1745). Documentele arată că aici era un schit de călugări, având o biserică de lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
De-a lungul vremurilor, locul a cunoscut o serie de transformări,. Niciodată, însă, nu şi-a schimbat-o pe cea iniţială, de a fi o „poartă“ către Dumnezeu. A fost loc de rugăciune, loc de învăţătură, fiind înfiinţată o şcoală (în sec. al XIX-lea) pentru copiii din satele vecine, a fost loc de refugiu, dar şi ţintă a hoţilor.
În 1964, schitul a început sa fie refăcut, graţie staretilor Ghedeon, Galaction şi Nicodim. Din 2001 a fost transformat în mănăstire.
Astăzi este un loc în care creştinii îşi pot alege o zi de pelerinaj. Complexul monahal are patru hramuri: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ (21 mai) – hramul bisericii vechi, „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie) – hramul bisericii noi. Locaşul mai cuprinde un paraclis închinat Sfinţilor Români (Duminica a 2‑a după Rusalii), sfinţit în anul 2007, iar de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie (20 iulie) este hramul altarului de vară.
Oricine este binevenit aici şi poate rămâne şi peste noapte, într-una dintre camerele special amenajate în acest complex. Nu este perceput un anumit tarif, dar sunt bine primite produsele alimentare sau de orice fel care fac trebuinţă într-o mănăstire.
Astăzi, la Crasna găsim în jur de 20 de persoane dintre cele care s-au îndreptat către viaţa sihastră. Printre ele l-am întâlnit şi pe preotul-călugăr Vasile. Despre calea către mănăstirea Crasna a moţului de pe Valea Arieşului.
Vezi şi https://republikanews.ro/video-un-barbat-a-fost-saltat…/
Vezi şi https://republikanews.ro/gata-cu-jegul-din-ploiesti/
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro
sursa Facebook Consiliul Judeţean Prahova