logo
RNTV Live

Locul din Prahova pentru care a fost necesară strămutarea unui sat întreg. Este de o frumuseţe rară

Baraj Măneciu
Mihai Constantinescu

Locul din Prahova pentru care a fost necesară strămutarea unui sat întreg. Este de o frumuseţe rară. Puţini cunosc povestea din spatele apariţiei Barajului Măneciu. Mulţi se bucură de prezent când frumuseţea locului încântă şi cei mai critici ochi. Trecutul spune şi povestea a 500 de suflete care au fost nevoite sa-şi părăsească gospodăriile pentru a fi înfiinţat barajul. Satul Plăieţu a ajuns o poveste. Cele aproximativ 500 de suflete, câte erau pe acele locuri, au fost răsfirate fie prin blocuri, fie pe la rude sau prin case pe care oamenii şi le-au cumpărat cum şi pe unde au putut doar pentru a nu sta într-o „cutie de beton”. fie s-au mutat în vecinătate lacului, refuzând dezrădăcinarea. În prezent, satul se află în legea organizării administrativ teritoriale ca parte a comunei, dar figurează cu 0 locuitori.“

Rolul barajului pentru care s-a realizat strămutarea unui sat întreg

Barajul a fost construit în anii ’80 şi este situat la poalele Ciucaşului, în amonte de localitatea Măneciu.

Are rolul de regularizare a cursului râului Teleajen, dar este folosit si pentru energie hidroelectrică. Barajul este unul de pământ cu ecran central de argilă, realizat pe râul Teleajen şi are o înălţime de 75 m. Lacul de acumulare Măneciu, care are forma literei V, are un volum de 60 milioane m³ şi o suprafaţă de 192 ha.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/temperaturi-de-39-de-grade…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa CJ Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor