https://www.instagram.com/capturetheatlas/Sursă foto: https://www.instagram.com/capturetheatlas/

„Aurora Boreală” a apărut în nordul României! Locuitorii din județele Harghita și Bihor declară că au văzut fenomenul, unii realizând fotografii. Fenomenul este unul specific de regulă doar la polii magnetici ai pământului, specialiștii admit că în anumite condiții se pot vedea și la noi în țară, potrivit PRO TV.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini realizate de localnicii din județele Harghita și Bihor în care pe cer se pot observa nuanțe de verde, roșu sau violet. Inclusiv la o stație meteorologică din Ungaria s-a putut observa acest fenomen, motiv pentru care specialiștii spun că oricât de anormal ar părea, fenomenul optic extrem de rar se poate observa și la latitudini mai sudice.‎‎‎‎

Ce spun specialiștii si localnicii despre fenomen?

Astronomul Adrian Sonka declară: „Să se vadă aşa mai jos, la latitudini joase, mai rar. Poate o dată la 4 ani, atunci când e maximul solar. Putem vedea de atât de jos când e maximul activităţii solare şi când se produc cele mai puternice şi intense erupţii solare. Ce s-a văzut pe cer în serile acestea vine de la soare. Avem de-a face cu o erupţie solară”.

Pe cer apar nuanțe de verde atunci când electronii proveniţi din erupţiile solare se lovesc de particule de oxigen din atmosfera Pământului sau în roșu când ciocnesc de particule de azot.

„Ar putea să fie probleme cu aparatele aflate la bordul avioanelor care zboară în apropierea zonelor respective, adică la polii magnetici, dar noi ştim de ele dinainte şi pot fi deviate” declară Adrian Sonka.

Climatologul Roxana Bojariu spune despre acest eveniment: „A fost pe o scală de 9 privind intensitatea, la nivelul de 7, 8. Cu cât e mai intensă, ea poate fi observată şi la latitudini mai joase, dacă sunt şi condiţii optime. Suntem atât de interesaţi noi cercetătorii să vedem ce se întâmplă cu adevărat acolo, pentru că sunt influenţe de tot felul, inclusiv climatice”.

Locuitorii din zona Maramureşului aşteaptă cu nerăbdare spectacolul care ar putea avea loc și în seara aceasta.

Localnica: „Am auzit de aurora boreală. Se ridică nişte nori în toate culorile, spectrul luminii cum ştim noi de la şcoală, foarte frumos. Nu ştiu dacă avem noi ocazia să o vedem, dar poate o fi cu noroc s-o vedem şi noi de aici din Maramureş”.

Despre apariția fenomenului

Fenomenul poate afecta reţelele de telecomunicaţii, dar nu este un eveniment periculos, desfășurandu-se la o înălțime de peste 100 de km. Furtuna geomagnetică este urmărită cu atenţie de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *