logo
RNTV Live

Lista alimentelor care ar putea avea preţul redus până la finalul anului. 

OIP-2-2
Constantin Corina

Cateva alimente importante probabil vor avea pretul scazut pana la sfarsitul anului 2023.

După legea pensiilor, aleşii mai iau o decizie cu urmări care s-ar putea vedea, de data aceasta, în preţul la mâncare.

Senatorii au decis prelungirea plafonării adausului comercial la alimente până la finalul anului, fiind vorba despre 14 categorii de produse.

Printre aceste: pâine, lactate, anumite specialităţi de ouă, carne de pui şi de porc, ulei, zahăr şi făină.

La data de 14 septembrie, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat intenția de a purta discuții cu toți actorii implicați, inclusiv procesatorii și retailerii, pentru a evalua posibilitatea prelungirii măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază.

Acesta a subliniat importanța acestei acțiuni în contextul apropiat al sărbătorilor de iarnă și a menționat că anumite produse consumate frecvent de români în această perioadă ar putea fi incluse în ordonanța respectivă.

Florin Barbu a dat exemplu cozonacul, sugerând că acesta ar putea face parte din lista produselor pentru care se va lua în considerare menținerea limitei la adaosul comercial.

“Sigur, ne dorim acest lucru. În primul rând, vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă pe care le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât procesatorii cât şi retailerii. Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă”, a afirmat Florin Barbu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului ce planuri are privind limitarea adaosului la alimentele de bază.

“Vă dau un singur exemplu – cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanţă, în perioada sărbătorilor de iarnă”, a completat ministrul Agriculturii.

Prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial poate fi realizată prin acord sau prin emiterea unei ordonanțe de urgență. Florin Barbu a subliniat că se va discuta cu toți factorii implicați pentru a decide asupra celei mai potrivite abordări în acest sens.

Acesta a menționat că poate fi optat pentru un acord, dar a exprimat dorința ca ordonanța să fie prelungită, iar în acest context să fie incluse și alte categorii de produse.

La 1 august, a intrat în vigoare ordonanța care plafonează adaosul comercial, având ca obiectiv reducerea prețurilor la anumite alimente esențiale, cum ar fi pâinea, laptele, fructele, legumele și carnea.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor