logo
RNTV Live

Limitarea utilizării rețelelor sociale la 15-30 de minute pe zi reduce, de asemenea, depresia și anxietatea

0eef460a9ed9caf83b145c3d76dd1a1b
Constantin Corina

Odată cu folosirea în mod frecvent a rețelelor de socializare se pare că sănătatea noastră mentală se înrăutățește prin sutele de informații la care suntem expuși și față de care începem să creăm o dependență

Un studiu realizat în 2022 a implicat 154 de participanți, cu o vârstă medie de 29,6 ani. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul care a fost solicitat să se abțină de la utilizarea rețelelor sociale timp de o săptămână (Facebook, Instagram, Twitter și TikTok), iar celălalt să continue să le folosească în mod obișnuit.

Rezultatele au arătat că grupul care a luat o pauză de la rețelele sociale a raportat o reducere semnificativă a nivelului de anxietate și depresie, experimentând în schimb o îmbunătățire a stării de bine.

Utilizarea rețelelor sociale adesea duce la compararea cu alții și poate genera sentimente de frustrare în ceea ce privește aspectul personal, cariera și invidia. Unul dintre motivele pentru care reducerea timpului petrecut pe rețelele sociale poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintale este legat de autocritică.

Utilizarea acestor platforme poate amplifica autocritica, un model de gândire obișnuit asociat cu diverse probleme de sănătate mintală, precum anxietatea, depresia, consumul de substanțe, tulburările alimentare și comportamentele autodistructive.

Strategiile pentru a reduce utilizarea rețelelor sociale pot fi împărțite în două categorii: cele bazate pe software și cele bazate pe hardware.

O abordare de tip software ar fi să ștergeți aplicațiile de rețele sociale de pe telefonul mobil, dar să le păstrați pe un laptop sau un computer desktop. De asemenea, comutarea telefonului în modul tonuri de gri poate reduce atracția și utilizarea acestuia.

În ceea ce privește abordarea de tip hardware, puteți încerca să țineți telefonul la distanță de corp, de exemplu, păstrându-l într-un anumit loc din casă, precum o masă sau un raft, în loc să-l aveți mereu la îndemână în buzunar. Încercarea unui telefon cu clapetă pentru o perioadă de timp poate fi, de asemenea, o modalitate de a reduce tentația de a fi mereu conectat.

Un alt studiu pe 230 de studenți a raportat că participanții care au limitat utilizarea zilnică a rețelelor sociale la 30 de minute pentru o perioadă de două săptămâni au experimentat mult mai puțină depresie, singurătate, anxietate și teamă de a pierde, în timp ce sentimentele lor pozitive au crescut.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor