Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.

La finalul ședinței comune a guvernelor României și Ucrainei, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că autoritățile de la Kiev au decis recunoașterea limbii române ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina. Această măsură a fost adoptată ca urmare a obligației Ucrainei de a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv cele referitoare la drepturile minorităților naționale.

Ciolacu a subliniat importanța rapidă a aderării Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a menționat că există principii europene legate de drepturile minorităților care trebuie respectate. În acest context, România a respectat toate aceste principii și este pregătită să pună la dispoziție întreaga legislație a Ucrainei, considerând această abordare drept o bună practică aplicată în România.

Premierul a mai adăugat că decizia de a face limba română oficială pe teritoriul Ucrainei a fost luată în cadrul ședinței de guvern din ședința comună a României și Ucrainei. Ciolacu a subliniat importanța menținerii dreptului preoților ortodocși români de a oficia slujbele religioase în limba română în comunitatea românească din Ucraina, subliniind că libertatea religioasă și păstrarea identității religioase și lingvistice sunt principii fundamentale pentru orice societate.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *