Miercuri, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor avea implicații serioase, în ciuda atenției reduse acordate acestor aspecte. El a menționat că interdicțiile referitoare la concerte, festivaluri, pixuri și mobilier de birou reprezintă o temă de importanță minoră în comparație cu efectele negative ce vor apărea. Cetățenii vor simți cu adevărat consecințele acestor măsuri, care vor afecta funcționarea primăriilor și vor duce la blocarea investițiilor publice și a dezvoltării României.

Cseke Attila a avertizat că investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, deoarece Guvernul nu va plăti facturile pentru aceste construcții, ceea ce va conduce la irosirea banilor deja investiți și la o țară plină de proiecte neterminate.

El a mai subliniat că România sau orice altă țară cu probleme bugetare nu-și poate permite astfel de consecințe dacă vrea să-și revină fiscal. Prevederile Guvernului, care restricționează plata facturilor pentru lucrările de investiții publice la media plătită în prima parte a anului, vor crea dificultăți pentru autoritățile locale și pentru companiile de construcții.

Cseke Attila a explicat că aceste măsuri vor afecta, de asemenea, semnarea contractelor câștigate legal în urma licitațiilor publice, ceea ce ar putea duce la procese costisitoare pentru stat și pentru autoritățile publice locale.

El a adăugat că măsurile propuse de Guvern vor complica funcționarea instituțiilor publice și a autorităților locale, ceea ce va avea impact asupra cetățenilor care depind de aceste autorități pentru soluționarea problemelor lor. Cseke Attila a menționat și că Ministerul de Finanțe pare să preia prerogative extinse asupra autorităților locale și alte ministere, într-un mod care contravine principiilor democratice.

Concluzionând, Cseke Attila a susținut că singura propunere constructivă din măsurile Guvernului este aceea care permite cheltuirea fondurilor din PNRR pe unele proiecte din Programul Operațional Regional și Programul Operațional de Infrastructură Mare, care ar putea fi astfel salvate. UDMR a sugerat Guvernului să limiteze măsurile la această prevedere unică și să renunțe la blocarea autorităților publice locale și a dezvoltării României.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *