Liderul PNL Prahova a propus ca liberalii sa sustina Codul administrativ. Senatorul Iulian Dumitrescu este de părere că primarii merită pensii speciale și din cauza faptului că toate calculele electorale viitoare depind de implicarea șefilor din administrațiile locale.
Potrivit g4media.ro, mai mulţi lideri PNL au propus şi au votat luni, în şedinţa Biroului Executiv al Partidului, ca senatorii şi deputaţii liberali să voteze alături de PSD şi ALDE noul Cod administrativ.
Cel care a făcut propunerea a fost prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu.
El a fost susţinut de deputaţii Florin Roman, Cristian Buican, Gigel Ştirbu, au mai spus sursele citate.
Florin Roman şi ceilalţi doi reprezentanţi ai PNL în Comisia de Cod administrativ au votat săptămâna trecută alături de PSD, ALDE şi UDMR raportul elaborat de comisie, care va intra azi la votul final în plenul Senatului.
Propunerea lui Dumitrescu a fost însă respinsă, iar liderii PNL au votat ca poziţia oficială a partidului să fie de respingere a Codului administrativ propus de PSD.
Numai că majoritatea senatorilor şi deputaţilor PNL s-au răzvrătit, spunând că primarii liberali aşteaptă pensii speciale, altfel nu se vor implica în campaniile electorale de anul viitor.
7 deputaţi liberali au votat alături de PSD Codul Administrativ, printre care Cezar Preda şi Florin Roman. Cel de-al doilea a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, după ce conducerea PNL s-a împotrivit pensiilor speciale pentru primari.
„La primarii de comună în jur de 800 de lei înseamnă această indemnizaţie, iar la primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat“, declara Marcel Ciolacu, preşedintele comisiei care a elaborat Codul, după adoptarea amendamentului.
Anterior, Curtea Constituțională a României a respins în două rânduri o lege care prevedea pensii speciale pentru aleşii locali, pe motiv de discriminare între diverse categorii de aleşi locali: între cei care urmau să aibă asemenea beneficii ( primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ) şi consilierii locali şi consilierii judeţeni, care nu primeau. CCR a spus atunci că ori se dau pensii speciale pentru toţi aleşii locali, ori pentru nimeni.