logo
RNTV Live

Liderii Uniunii Europene transmit un mesaj unanim: Europa trebuie să fie pregătită pentru război

Fond, razboi
Theo Tănăsescu

Președintele Consiliului European, Charles Michel, este direct în declarațiile sale: “Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război”. Aceste afirmații au fost făcute de Michel într-o intervenție publicată în diverse mass-media europene (inclusiv în “La Stampa” din Italia), în contextul summitului european desfășurat joi și vineri. Principalele puncte subliniate sunt următoarele: statele membre ale UE trebuie să fie “pregătite să se apere”, să producă mai multe muniții și să aloce mai multe resurse pentru apărare. În plus, este necesară pregătirea pentru “economia de război”. Declarațiile lui Michel vin în concordanță cu afirmațiile Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei UE, care a subliniat necesitatea creșterii capacităților militare, asemenea producției de vaccinuri, în urmă cu 20 de zile.

“La doi ani de la începutul războiului, acum este clar că Rusia nu se va opri în Ucraina, așa cum nu s-a oprit acum 10 ani în Crimeea”, a subliniat el, reiterând că “Rusia reprezintă o amenințare militară serioasă pentru continentul nostru european și pentru securitatea globală”. “Dacă răspunsul UE nu va fi adecvat și dacă nu oferim Ucrainei sprijin suficient pentru a opri Rusia, noi vom fi următorii”, insistă Michel. “Nu ne mai putem baza pe alții sau să fim la cheremul ciclurilor electorale din Statele Unite sau din altă parte. Trebuie să ne consolidăm capacitatea, atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa, de a apăra lumea democratică”, scrie președintele Consiliului European. Din acest motiv, potrivit lui Michel, “trebuie să fim pregătiți să ne apărăm și să trecem la o modalitate de “economie de război”. A sosit momentul să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră siguranță”. “O Europă mai puternică va contribui, de asemenea, la consolidarea alianței NATO și la consolidarea apărării noastre colective”.

Liderii europeni profețesc războiul

Paolo Gentiloni susține poziția lui Charles Michel: “Dacă vrem să consolidăm apărarea europeană, trebuie să o finanțăm împreună”, este “ceva foarte important pentru însuși viitorul UE”, a spus comisarul european pentru economie la microfoanele “Bloomberg”, pe marginea conferinței anuale Euronext, la Paris. În noile reguli ale Pactului de Stabilitate “există deja o formă de stimulare a cheltuielilor pentru apărare”, dar “mă refer la ceva mai mult: cred că este nevoie de finanțare comună pentru a stimula” cheltuielile, a subliniat Gentiloni, reiterând că “folosirea de finanțări comune ar putea fi crucială”.

“De la începutul războiului – amintește Michel – industria europeană de apărare și-a mărit capacitatea de producție cu 50% și până la sfârșitul anului viitor vom dubla producția europeană de muniție, ajungând la peste 2 milioane de bucăți”. Dar, pentru președintele Consiliului European, este încă puțin: “Anul acesta, Rusia ar trebui să cheltuie 6% din PIB pentru apărare, în timp ce UE continuă să cheltuie în medie mai puțin de 2% din PIB, prevăzut de obiectivul NATO”, așa că pentru Michel “trebuie să ne consolidăm pregătirea pentru apărare”. Tocmai pe această temă, cu câteva ore mai devreme, însuși președintele Consiliului European (precum și Președinția belgiană a UE și BEI) a primit o scrisoare semnată de 13 țări (Italia, Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România și Suedia), care solicită BEI să finanțeze investiții pentru apărare.

“Trebuie să explorăm diferite posibilități, care ar permite BEI să investească în activități legate de apărare dincolo de proiectele actuale cu dublă utilizare”, se arată în scrisoare. “Pe lângă îmbunătățirea diferitelor posibilităţi ale BEI, o ajustare a politicii sale ar putea avea un efect de semnalizare, care ar putea crește investițiile private în securitate și apărare și ar putea să le facă mai acceptabile pentru piețele financiare, investitorii privați și bănci”, se arată în scrisoare, semnată de șefii de stat și de guvern ai celor 14 țări membre. Prin urmare, obiectivul ar fi, de asemenea, să stimuleze și să simplifice investițiile private. “Obstacolele pentru sectorul privat – continuă scrisoarea – trebuie depășite. Pentru a atrage investitori privați, este esențial să consolidăm “business case”-ul companiilor din sectorul apărării, ceea ce necesită, de asemenea, îmbunătățirea procedurilor noastre de achiziții. Investițiile responsabile merg mână în mână cu credibilitatea sectorului de apărare”. “Industria de apărare a UE este o parte vitală a securității europene. O industrie de apărare credibilă necesită investiții, la rândul său”, concluzionează cei 14 lideri europeni.

Între timp, surse BEI relatează că Banca Europeană de Investiții este în negocieri cu Comisia Europeană pentru a contura planuri comune de creștere a cheltuielilor dedicate securității și apărării Europei. În centrul negocierilor se află posibilitatea creșterii finanțării acordate de BEI pentru tehnologiile militare și civile “cu dublă utilizare”. Așa cum a anticipat și președintele BEI, Nadia Calvino, la ECOFIN, pe 23 februarie, atenția se adresează în special “noilor tehnologii, infrastructurilor critice, securității cibernetice și dronelor”.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor