În cadrul întrunirii anuale de la Forumul Economic Mondial de la Davos, liderii cei mai importanți ai lumii au abordat subiectul „Boala X”, un virus ipotetic care ar putea fi de 20 de ori mai letal decât Covid-19. Desigur, nu există un astfel de virus în prezent, însă cercetătorii și experții au subliniat necesitatea unui plan de acțiune în cazul izbucnirii unei pandemii cu un potențial atât de devastator.

Deși Boala X este doar un concept, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut această amenințare în 2018, definind-o drept „înțelegerea faptului că o epidemie internațională serioasă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut”. În cadrul întâlnirii de la Davos, liderii au discutat despre necesitatea unui plan de acțiune și pregătirea sistemului medical pentru astfel de scenarii.

Covid-19, primul pas către Boala X? Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a afirmat că Covid-19 ar putea fi considerată „prima Boală X”, subliniind importanța învățăturilor extrase din această experiență. În 2022, OMS a invitat 300 de cercetători să analizeze 25 de familii de virusuri și bacterii, identificând potențiali patogeni care ar putea provoca daune considerabile și care necesită studii suplimentare.

Potențiala sursă a pericolului ar putea veni sub forma unui virus respirator, a avertizat Dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, precizând că acesta ar putea circula deja la speciile animale și încă nu ar avea capacitatea de a se transmite la oameni.

Preparare și transparență – cheile pregătirii pentru Boala X Experții din întreaga lume lucrează la un plan eficient de pregătire pentru un scenariu în care Boala X devine o realitate. Un sistem de avertizare timpurie și un plan pentru consolidarea infrastructurii sanitare sunt considerate esențiale. Dacă nu suntem pregătiți, o pandemie de proporții similare cu cea a Bolii X ar putea provoca pierderi mult mai mari decât Covid-19, avertizează OMS.

Experții subliniază importanța transparenței, amintind lecțiile învățate din gestionarea pandemiei de Covid-19. OMS, în parteneriat cu alte organizații mondiale, a stabilit deja inițiative pentru pregătirea în fața epidemiei sau pandemiei, inclusiv un fond de pandemie și un centru de transfer de tehnologie a vaccinului ARNm, pentru a asigura o distribuire echitabilă a vaccinurilor. Efforturile vor continua pentru a consolida supravegherea și a oferi sprijin țărilor afectate în astfel de situații critice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

sursa spotmedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *