Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au subliniat într-o declarație comună, publicată duminică și transmisă de AFP, „dreptul Israelului de a se apăra în fața atacurilor violente și nediscriminatorii ale Hamas, în conformitate cu dreptul umanitar și internațional.”

De asemenea, aceștia au reiterat importanța furnizării de asistență umanitară de urgență și disponibilitatea lor de a sprijini civilii din Gaza care au cea mai mare nevoie, în coordonare cu partenerii, asigurându-se că această asistență nu ajunge la organizații teroriste, cu scopul de a preveni o escaladare regională.

Declarând că „nimic nu poate justifica terorismul”, liderii europeni au condamnat cu fermitate Hamas și atacurile sale teroriste asupra Israelului, plângând profund pierderile de vieți omenești. Ei au insistat cu fermitate asupra dreptului Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și internațional și au subliniat importanța asigurării protecției tuturor civililor conform dreptului internațional umanitar.

De asemenea, Cei-27 au făcut un apel la Hamas să elibereze imediat toți ostaticii fără condiții prealabile.

Liderii europeni și-au exprimat angajamentul față de o pace durabilă bazată pe soluția a două state și au dublat eforturile în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu. De asemenea, au subliniat necesitatea angajării pe scară largă cu autoritățile palestiniene legitime și partenerii regionali și internaționali care ar putea juca un rol pozitiv în prevenirea unei noi escaladări.

Această declarație comună vine la două zile după vizita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Israel, vizită care a generat critici din partea unor diplomați și eurodeputați, care au atras atenția că politica externă a UE este o competență a Uniunii Europene, și nu a Comisiei Europene.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *