logo
RNTV Live

Legea “2 Mai” adoptată de Senat pentru combaterea traficului de droguri de mare risc

gorghiu2
Dumitrache Catalina

Senatul a aprobat în calitate de prim for sesizat “Legea 2 Mai”, o inițiativă legislativă propusă de Partidul Național Liberal (PNL). Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că această lege are ca scop asigurarea că toți traficanții de droguri de mare risc vor fi închiși. Potrivit senatoarei liberale, proiectul elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

Inițiativa propusă presupune și o majorare a pedepselor pentru anumite fapte legate de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trecând de la 2-7 ani la 3-10 ani. Camera Deputaților are acum rolul decisiv în privința acestui proiect de lege.

Alina Gorghiu a subliniat importanța acestei inițiative pentru societatea românească, evidențiind pericolul reprezentat de drogurile de mare risc precum cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl și oxicodona. În discursul ținut în Senat, ministra Justiției a insistat asupra necesității găsirii unor mecanisme eficiente pentru stoparea traficului de droguri, subliniind că acesta reprezintă cea mai mare afacere criminală din Uniunea Europeană.

Gorghiu a explicat că proiectul de lege propus vizează două aspecte principale: eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru anumite infracțiuni legate de traficul de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc, precum și creșterea pedepselor pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În contextul cifrelor prezentate de ministra Justiției, care arată că aproape jumătate dintre traficanții de droguri condamnați nu ajung să execute pedepse privative de libertate, Gorghiu a subliniat necesitatea adoptării acestei inițiative legislative pentru a face față creșterii alarmante a numărului de dosare legate de droguri înregistrate în primele 10 luni ale anului 2023.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor