Sursă foto: LearnGate

Profesor de științe și examinator pentru Cambridge Assessment International Education, Laura Băjenaru a terminat Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor (Politehnica București) și are un Masterat în Biofizică și Biotehnologie Celulară (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București).

După ce a fost întrebată de ce ar studia un elev chimia, aceasta a spus: „Cred că, prin intermediul chimiei, poate înțelege mai bine absolut tot ce se întâmplă în jurul lui. În momentul în care a înțeles chimia, poate să realizeze absolut toate conexiunile posibile, astfel încât să poată să meargă mai departe spre biologie, spre medicină, spre inginerie.

Ne ajută să înțelegem lumea în care trăim. Corpul nostru, corpul viețuitoarelor. Absolut orice interacțiuni din societate se pot explica prin legile care funcționează în chimie. Dacă am înțeles ce înseamnă difuzia, vom înțelege cu siguranță cum funcționează și curentul electric, dar și cum funcționează mare parte din fenomenele sociale. Dacă înțelegem mișcarea browniană din chimie, putem extinde principiul în viața de zi cu zi. Dacă înțelegem că avem legături intermoleculare, înțelegem și cum pot să existe prietenii între oameni, cum pot să existe grupuri sociale.”

Un reporter a chestionat profesoara în legătură cu metoda de predare folosită de aceasta, atipică pentru România, răspunsul fiind că a dezvoltat singură acest sistem, cu puțin ajutor din partea celui britanic, în special al curriculumului Cambridge.

Laura Băjenaru: „Cu siguranță nu în școala românească. Sistemul l-am dezvoltat singură, dar cu ajutorul sistemului britanic, al curriculumului Cambridge, pentru că m-a provocat și pe mine se găsesc diverse metode de a putea explica anumite aspecte.

Cambridge este sistem care merge in spirală. Practic, construiești în timp ceea ce vrei să obții de la elevi.

Ideea de a preda prin întrebare? La un moment dat am avut un director care încerca să ne apropie de ideea de Growth Mindset, de a-i face pe copii să înțeleagă că o greșeală este o oportunitate de învățare. Și cum poți să greșești dacă nu răspunzând greșit la la întrebări? La o întrebare la care ei răspundeau greșit încercam cumva să întorc acel răspuns, dar nu dându-le direct imediat răspunsul corect, ci descoperind pas cu pas adevărul științific împreună cu ei.”

Vezi AICI continuarea interviului.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *