logo
RNTV Live

Lansare de carte la Câmpina – „Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară”

Corint-carte-istorie-Flori-Balanescu-Paul-Goma-comunism
Ștefan Petre

Autoarea Flori Bălănescu va lansa joi, 16 martie, un volum dedicat renumitului scriitor anticomunist Paul Goma, la Prăjitoria cu Povești din Câmpina.

Anunțul publicat de Editura Corint

Editura Corint și Prăjitoria cu Povești (Bulevardul Carol I, nr. 45, Câmpina) vă invită joi, 16 martie, începând cu ora 18:00, la o discuție despre volumul „Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară”, autor Flori Bălănescu, apărut la editura Corint în colecția Corint Istorie Autori Români, coordonat de Florin-Răzvan Mihai.

  • Autoarea va intra în dialog cu Simona Preda, istoric, scriitoare, brand manager al Editurii Corint.
  • Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe.
  • Intrarea este liberă.

Subiectul cărții

Volumul prezintă principalele momente din viața scriitorului opozant, precum și activitatea sa de disident anticomunist și anticeaușist. Pe fondul traumelor fizice, morale și psihomentale provocate de mecanismele represive ale regimului comunist, Paul Goma a lăsat o amprentă asupra conștiinței istorice și conștiinței literare în a doua jumătate a secolului XX, se arată în comunicatul editurii.

Această carte a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Conținutul volumului nu reprezintă obligatoriu poziția oficială a Institutului, notează Oglinda de Azi.

Ce spun specialiștii

„Flori Bălănescu reconstituie cu minuțiozitate un întreg univers existențial și etic în care regăsim o lume eterogenă ale cărei ritmuri, opțiuni și direcții au fost influențate chiar de natura regimului comunist: de la teroarea de inspirație stalinistă a anilor 1950 la dictatura național-ceaușistă a anilor 1980.

Personajul principal al acestor tablouri succesive derulate într-un fundal istoric bine conturat este scriitorul Paul Goma de al cărui nume se leagă Mișcarea pentru drepturile omului. Falsa dezbatere asupra disidenței și opoziției nu a făcut decât să distragă atenția de la complicitățile, conformismul și demisiile morale ale celei mai mari părți a intelectualității românești. Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară aduce în prim-plan o serie de întrebări-cheie referitoare la istoria regimului comunist din România, dar și a perioadei postdecembriste, care încă își mai caută răspunsul. Prin acest studiu monografic, Flori Bălănescu reușește să recompună nu numai destinul individual al scriitorului Paul Goma, ci realizează o adevărată frescă a societății românești în comunism”dr. Mioara Anton

„Cartea face dreptate unui om care a luptat toată viață și a deranjat pe mulți, la cele mai înalte niveluri. Este un studiu monografic scris cu pasiune și profesionalism, în fapt rezultatul unei teze de doctorat susținute cu brio de autoare. O adevărată pagină de istorie contemporană, care demonstrează – dacă mai era nevoie – cât de complicate sunt problemele epocii recente. O lectură absolut necesară pentru buna înțelegere a comunismului românesc” – prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru

Editura Corint a fost clasificată în Categoria A, la capitolul Istorie și studii culturale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din România.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor