logo
RNTV Live

La etapa județeană a primei ediții a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC), au participat aproape 400 de elevi

elevi
Dudau Andreea Valentina

La etapa județeană a primei ediții a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC), desfășurată sâmbătă, au participat aproape 400 de elevi. Faza națională este programată pentru luna mai, iar cei care se clasează pe primele locuri la această etapă au șansa să participe la o probă de baraj pentru a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC!

Conform Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în calendarul competițiilor naționale aprobate de Ministerul Educației în acest an se regăsește, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), ca o recunoaștere a importanței majore pe care o dobândește educația în domeniul securității cibernetice în România, în contextul evoluției rapide a tehnologiei și al deficitului de specialiști în acest domeniu.

Aproximativ 400 de elevi din întreaga țară s-au prezentat la centrele județene în cursul dimineții pentru a concura timp de 6 ore (cu o pauză de 30 de minute după prima oră) și a se califica la etapa națională.

Faza națională a competiției va avea loc în perioada 22-25 mai.

Cei care se clasează pe primele locuri la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică 2024 pot avea șansa să intre în selecția finală a lotului național al echipei de securitate cibernetică (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC24, care va avea loc la Torino (Italia), între 8 și 11 octombrie. Selecția va consta într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, care include un exercițiu de tip Attack & Defence, susținut în cea de-a doua zi de concurs a etapei naționale.

La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu cel mai mare punctaj, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea șansa de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al României.

Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni acordate conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.

Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel.

Subiectele și metodologia competiției sunt elaborate și evaluate de către Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat, Orange România și Bit Sentinel, care au o vastă experiență în organizarea competițiilor de securitate cibernetică.

Tematica specifică pentru OSC include exerciții care integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, precum și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, a traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor