logo
RNTV Live

Klaus Iohannis și-a făcut publică dorința de a candida pentru funcția de secretar general al NATO

klaus-iohannis-a-reactionat-dur-in-urma-grevei-profesorilor-mesajul-aspru-indreptat-direct-cum-indrazneste_size6
Constantin Corina

Pe 12 martie 2024, Klaus Iohannis a anunțat că își dorește să candideze pentru postul de secretar general al NATO în timpul unei conferințe de presă

„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a comunicat Klaus Iohannis în declarația de presă.

Postul este dorit și de premierul olandez Mark Rutte, care primește sprijin din partea mai multor state membre ale NATO, printre care se numără SUA, Marea Britanie și Franța.

Președintele subliniază că această poziție a fost obținută prin implicare activă, predictibilitate strategică în politica externă și de securitate, stabilitate, profesionalism și respect pentru valorile fundamentale ale ambelor organizații. Acesta afirmă că România a demonstrat angajamentul său față de aceste instituții și că este recunoscută ca un partener de încredere și respectat în cadrul lor.

„În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare. Suntem printre Aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament. România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiile NATO. Avem o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest, ne interesează în cel mai înalt grad și contribuim în mod direct la securitatea Mării Negre. Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică a partenerilor Alianței, în special a celor mai vulnerabili”, a mai transmis Iohannis.

  • Secretarul General al NATO are rolul de a conduce și reprezenta alianța, facilitând deciziile și coordonând operațiile, promovând cooperarea între statele membre și gestionând relațiile cu alte organizații internaționale.
  • De asemenea, el raportează activitățile NATO și oferă consultanță liderilor alianței în chestiuni de securitate și apărare colectivă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor