Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul ferm al României de a sprijini Ucraina în fața agresiunii Rusiei, în cadrul discursului său susținut miercuri la Adunarea Generală a ONU, la New York. Iohannis a subliniat că România a oferit un ajutor multidimensional Ucrainei și poporului său și că acest sprijin va continua „atât timp cât va fi nevoie”.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, cu consecințe globale”, a declarat președintele. De asemenea, a evidențiat rolul României în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

Iohannis a reconfirmat sprijinul pentru Inițiativa de Pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, considerând-o singura soluție pentru o pace justă și durabilă, în acord cu dreptul internațional și Carta ONU. În același timp, el a menționat și importanța susținerii Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest conflict.

Președintele român a vorbit și despre situația din Fâșia Gaza, condamnând violențele și îndemnând la încetarea imediată a ostilităților. Iohannis a susținut soluția celor două state ca singura cale de a asigura pacea în regiune.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews