logo
RNTV Live

Klaus Iohannis, în centrul criticilor presei franceze pentru candidatura la conducerea NATO

lege_proteste_promulgata_klaus_iohannis_ong_atmosfera_intimidare
Theo Tănăsescu

Președintele Klaus Iohannis este aspru criticat în presa franceză pentru intenția sa de a candida la conducerea NATO. Într-o analiză detaliată, Le Figaro afirmă că Mark Rutte este favorit, în timp ce candidatura lui Klaus Iohannis “nu are șanse de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”.

Conform informațiilor furnizate de G4media, Le Figaro citează „un expert al NATO”, care afirmă că „modul în care a fost făcut anunțul, momentul ales și absența dialogului cu partenerii sugerează că Klaus Iohannis nu a înțeles esența și nu deține calitățile necesare pentru această poziție”.

Jurnaliștii francezi mai spun că Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța și-au anunțat oficial sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte, dar chestiunea a fost complicată în ultima vreme de obiecțiile Ungariei și de solicitările de asigurări din partea Turciei, precum și de ”candidatura surpriză a președintelui român Klaus Iohannis, deși acesta din urmă nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”.

SUA anunță din nou că-l susțin pe Rutte la șefia NATO


Julianne Smith, ambasadoarea Statelor Unite la NATO, a reiterat, într-o discuție cu presa internațională, că americanii îl susțin pe olandezul Mart Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Despre contracandidatul lui Rutte, președintele român Klaus Iohannis, a spus doar că e „un prieten”, căruia îi urează „mult noroc”.

Potrivit De Telegraaf, Mark Rutte are susținerea a 28 de state membre NATO, deci mai trebuie să convingă patru. Publicația olandeză mai notează că Iohannis n-are nicio șansă să obțină funcția, dar România ar putea primi un alt post în NATO sau în UE.

„Poziția Statelor Unite este în sprijinul lui Mark Rutte ca secretar general, dar avem, de asemenea, un respect profund pentru prietenul nostru, președintele Iohannis, pentru că a acceptat această provocare. Îi urăm mult noroc”, a declarat Julianne Smith.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor