Președintele României, Klaus Iohannis, a exprimat aprecierea față de votul cetățenilor din Republica Moldova la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, subliniind totodată susținerea populară pentru președintele în funcție, Maia Sandu. „Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte @sandumaiamd și a valorilor democratice. Destinul trebuie decis doar de cetățenii săi!” a scris Iohannis pe platforma X.

Numărarea voturilor din diaspora, desfășurată pe parcursul nopții, a influențat semnificativ rezultatul referendumului proeuropean, care a trecut la limită, obținând puțin peste 50% din voturi. Inițial, rezultatele din țară indicau o majoritate de răspunsuri negative, cu o diferență de aproximativ 10 procente în favoarea opțiunii „NU”.

Maia Sandu a asigurat că voința alegătorilor va fi transpusă în Constituție, afirmând că „determinant a fost fiecare vot”, fie el din țară sau din diaspora. Aceasta a subliniat că participarea la vot a diasporei, cu peste 240.000 de alegători prezenți, a stabilit un record și a demonstrat legătura continuă a cetățenilor cu țara lor.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, datele preliminare aproape finale arată că Maia Sandu a obținut 42,30% din voturi, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de socialiștii proruşi, cu 26,05%, și de Renato Usatîi, care a obținut 13,08%. Ceilalți candidați proeuropeni, printre care Ion Chicu (2,06%), Octavian Ţîcu (0,93%), Andrei Năstase (0,64%) și Tudor Ulianovschi (0,52%), se află acum în atenția Maiei Sandu pentru a le atrage electoratul.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews