logo
RNTV Live

Kelemen Hunor avertizează asupra comasării alegerilor: Perioadă de haos administrativ de aproape patru luni în perspectivă

kelemen_hunor
Theo Tănăsescu

Kelemen Hunor, președintele UDMR, afirmă că partidul este pregătit pentru unificarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar subliniază că această măsură ar putea genera un dezechilibru administrativ și ar putea crea obstacole în funcționarea administrației locale.

„Nu văd o problemă. Ca om politic trebuie să fiu pregătit permanent să merg în fața electoratului și să îi cer votul. Din acest punct de vedere nu ne încurcă”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri, la Euronews România.

Haos administrativ
Potrivit acestuia, comasarea ar putea duce, însă. la o problemă legată de administrație, motiv pentru care a avut o reticență de la bun început. „Dacă vor fi aleși primarii, consilierii locali în iunie, trebuie să aștepte până în octombrie când expiră mandatul celorlalți aleși.

Se va întâmpla un haos administrativ în foarte multe localități, mai ales acolo unde primarii vor fi schimbați. Unul care a pierdut alegerile, dar este în funcție până în septembrie – octombrie, și unul care a fost ales și nu poate intra în primărie.

Vor fi consilieri locali și județeni care vor aștepta să muncească și care vor spune că au fost votați de români și nu pot lucra pentru români. Va fi trei luni și jumătate permanent un război electoral”, a spus Kelemen Hunor.

„Va fi un blocaj în administrație”

Acesta a explicat că, în administrație, când oamenii așteaptă să vină un nou primar nu fac nimic, ci „așteaptă să vină șeful să spună ce să facă”.

„Sunt probleme administrative care trebuie reglementate prin acte secundare, prin HG, ordin de ministru. (…) Va fi un blocaj în administrație mai ales acolo unde se face schimbarea. Acolo unde nu se schimbă primarul și majoritatea, nu va fi nicio problemă, pentru că cel ales în funcție continuă mandatul.

Dar într-un oraș mare, cum e Bucureștiul, dacă se face o schimbare de majoritate, de primar? Sau la sectoare, unde există șansa să se schimbe primarul, va fi un blocaj. Într-o comună mică nici nu se observă”, a precizat președintele UDMR.

Acesta a spus că e treaba Guvernului să se gândească la soluții juridice de rezolvare a problemelor astfel încât să fie evitate situațiile neplăcute pentru cetățeni.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor